Pleinfeest in de Gorzen trekt bezoek uit heel de stad

Pleinfeest in de Gorzen trekt bezoek uit heel de stad

SCHIEDAM - Jan Willem de Boer maakte een video-impressie van het Grote Pleinfeest Wilhelminaplein, dat werd geopend door wethouder Frans Hamerslag, geboren en getogen in de Gorzen. Jan Willem sprak met hem en ook met wethouder Petra Zwang, die onder meer jeugdzorg en ouderenzorg in haar portefeuille heeft. Ook komt de organisatie aan het woord en verscheidene bezoekers onder wie een van de op het feest aanwezige Oekraïense vluchtelingen.

door Jan Willem de Boer (videoreportage) en Jan Schrijver (tekst en foto's)

De organisatie was bijzonder tevreden over de belangstelling voor het feest. Er kwamen tegen de 350 bezoekers. "We doen dit feest jaarlijks voor de thuisblijvers in vakantietijd in de Gorzen. Dit jaar hebben we echter iedereen in Schiedam uit alle wijken uitgenodigd", zei Mieke Wigmans van de organisator, Stichting J&S Projecten. 

Op het gezellige plein waren een volkszanger die vol enthousiasme luidkeels tot het einde van de dag (16.00 uur) zijn Nederlandstalig repertoire liet klinken.

DSC01052 (2)

Achter de popcornkraam zagen we o.a. oud-raadslid Sandra Beenhakker honderden zakken verse (zoute) popcorn bereiden en uitdelen. En voor de liefhebbers van zoet was er de suikerspinmachine die op volle toeren draaide. Voor de jongeren was er een springkussen, voor de ouderen een gezellige koffiehoek.

DSC01046 (2)

Dat deze met een partytent overkapt was, kwam goed uit bij het zonnige warme weer. Voor de geïnteresseerden in ambachtelijk werk was er een kraam met werk van een houtdraaier. Er was kortom genoeg te zien en te doen en volop gezelligheid. 

houtd

Ook de Bibliotheek Schiedam was vertegenwoordigd. Een selectie van honderden uitleenboeken die al meer dan acht jaar hun diensten hadden bewezen in de bibliotheek waren door bibliotheek-medewerkster Monique Verweijmeren in een stand uitgestald. Dat waren met name boeken voor de jeugd. De jongeren op het plein mochten boeken naar keuze gratis meenemen, in dit geval niet om te lenen maar om te houden. "Het gaat om boeken die minimaal acht jaar oud zijn en al een 'uitleenleven' achter de rug hebben. Het is goed dat deze boeken nu een tweede leven krijgen en dat zodoende een bijdrage wordt gegeven om het lezen onder jongeren te stimuleren. Het doet me goed dat de boeken gretig aftrek vonden. Driekwart van de boeken die ik mee had genomen, hebben een nieuwe eigenaar gevonden."

Foto boven het artikel: aan het einde van de dag maakte Mieke Wigmans (met microfoon in de hand) de uitslag van de loterij bekend en werden de prijzen aan de winnaars uitgereikt

 

04-08-2022