'Leeskring Nederlandse Klassiekers' over:

'Het verboden rijk' van J. Slauerhoff

'Het verboden rijk' van J. Slauerhoff

SCHIEDAM - Op zaterdagochtend 27 mei 2023 geeft neerlandicus Hans Overheul in de Korenbeurs een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand bespreekt Hans 'Het verboden rijk' van J. Slauerhoff. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Het verboden rijk is een klassiek geworden roman uit 1932, waarin de belevenissen worden beschreven van de dichter Luis de Camões (circa 1524-1580) die zich inscheept op een vloot die omstreeks het midden van de zestiende eeuw vanuit Lissabon wordt uitgezonden naar de Chinese haven Macao. Als zijn schip voor de kust vergaat, komt hij als schipbreukeling aan op een voor het vasteland liggend eiland. Vier eeuwen later strandt een Ierse marconist op dezelfde kust. Het zijn niet de overeenkomsten in hun beider lot, maar het is of zij kennis hebben van elkanders leven.

De 'Leeskring Nederlandse Klassiekers' vindt tussen oktober en mei elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in de Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

Datum: zaterdag 27 mei van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10:00 uur.
Locatie: de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree: gratis.

Tekst: de Bibliotheek Schiedam
Foto: bron de Bibliotheek Schiedam
(infotorial)

16-05-2023