Oudste metselwerk branderij Jenevermuseum te dateren als 18e eeuws

Oudste metselwerk branderij Jenevermuseum te dateren als 18e eeuws

SCHIEDAM - De Gekroonde Brandersketel, de branderij van het Jenevermuseum, is op de schop. Dat biedt bezoekers een unieke kans om gedurende een paar maanden een klassieke branderij vrijwel van de bodem af aan opnieuw opgebouwd te zien worden.

De noodzaak van het werk kwam aan het licht bij onderzoek in het kader van het meerjaren onderhoudsplan. Het Jenevermuseum en de Stichting De Gekroonde Brandersketel hebben de voor het werk benodigde circa honderdduizend euro binnen weten te krijgen dankzij fondsen, de gemeente Schiedam, de Vrienden van het Jenevermuseum en donaties vanuit de distillateursbranche,

Het werk wordt uitgevoerd door de Restauratie Werkplaats Schiedam. Die was medeverantwoordelijk voor de restauratie en inrichting van de branderij tussen 1994 en de opening van het museum in 1996.

Er is begonnen met het slopen van de sterk verouderde rookgasinstallatie. Inmiddels zijn de twee distilleerketels vrijgemaakt. Een van de koelvaten staat wegens ruimtegebrek buiten, op de Lange Haven (zie ook ons eerdere artikel).

Volgens Domien Akkermans, bedrijfsleider bij de Restauratie Werkplaats Schiedam, zijn de oudste stenen van het metselwerk dat nu wordt afgebroken, te dateren als achttiende eeuws. Op de foto onder geeft Rob van der Ven (rechts) een ijzeren staaf aan aan Domien Akkermans. De staven die zij nu verwijderen zijn vervormd door smelten. Dat is gebeurd door de hoge temperaturen waarmee gestookt wordt. Voor het stoken worden kolen gebruikt. Temperaturen die worden bereikt kunnen oplopen tot boven de 1700 graden Celcius, zo geeft Rutger Vismans, hoofdstoker van het Jenevermuseum, aan. 

Tijdens het werk is de branderij toegankelijk voor het reguliere museumbezoek. Het is een uitgelezen kans om te zien hoe een traditionele branderij in elkaar steekt. Er blijft vrijwel geen steen onaangeroerd. Er zal op gezette tijden in het museum uitleg worden gegeven over de installatie en de stand van zaken.

Geheel onderaan zie je drie foto's van de situatie voordat de sloop begon (bron Jenevermuseum)

Foto boven: Rob van der Ven, ook bekend als kunstenaar (onder meer glaskunstenaar) en lid van de Stichting KunstWerkt, bezig in het Jenevermuseum met zorgvuldig sloopwerk, steentje voor steentje wordt verwijderd

Foto’s van sloopwerkzaamheden door Jan Schrijver © De Schiedammer Online

werkplaats1

IMG_7985

st3

st-1

29-09-2021