Cor Lamers vertrekt. Nieuwe burgemeester moet aan deze 5 punten voldoen

'Organisatie gemeente moet worden opgeschud, ambtelijk en bestuurlijk'

'Organisatie gemeente moet worden opgeschud, ambtelijk en bestuurlijk'

SCHIEDAM - Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam heeft ongevraagd een advies gestuurd aan de gemeenteraad met het oog op het op te stellen profiel voor een nieuwe burgemeester. Burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft immers aangekondigd te gaan stoppen. De nieuwe burgemeester moet iemand zijn die de taal van de burger spreekt en deze ook serieus neemt.

INGEZONDEN

"Geachte leden van de gemeenteraad,

Als Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam vragen wij uw aandacht voor het volgende. Binnen afzienbare tijd wordt er bij Koninklijk Besluit een nieuwe burgemeester van Schiedam benoemd. U speelt voorafgaand hieraan een belangrijke rol, o.m. met het opstellen van een profielschets van de nieuwe burgemeester (v/m).

Met onderstaand, ongevraagd advies hopen wij u als volksvertegenwoordigers te kunnen ondersteunen zodat u kunt handelen in het belang van de ontwikkeling van de gemeente Schiedam en het welbevinden van haar burgers.

De gemeente Schiedam moet de komende jaren met veel ambitie en positieve energie werken aan het mooier, socialer, leefbaarder, groener en evenwichtiger maken van de stad. En dat kan de gemeente niet alleen! Schiedam heeft veel burgerpotentieel dat ingezet kan worden. Er kan meer dan nu met de inwoners, de instellingen en (maatschappelijke) ondernemingen in de stad samengewerkt worden. Het gemeentebestuur moet gaan fungeren als een verbindende partner tussen alle betrokken spelers, w.o. de bewoners, de ondernemers, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders, andere overheden en de ambtelijke organisatie. De burgemeester speelt hierin een cruciale rol.

Dit vraagt om een eerste burger van de stad die niet alleen waakt over het functioneren van de gemeente Schiedam, maar aantoonbaar getypeerd kan worden als een bruggenbouwer binnen de lokale gemeenschap. Een persoon die de voor iedereen herkenbare waarden van de stad uitdraagt door mensen, organisaties en overheden met elkaar te verbinden en te inspireren. Die ruimte schept voor eigen initiatief en de inzet van in de bevolking aanwezige kennis en kunde stimuleert. En iemand die de taal van diezelfde burger spreekt en deze ook serieus neemt.

De organisatie van de gemeente Schiedam moet, ambtelijk en bestuurlijk, worden ‘opgeschud’.

Het veelal onbenut menselijk kapitaal dat in de stad aanwezig is moet worden gezien. Inwoners van alle leeftijden, gezindten en herkomst moeten hun maatschappelijke bijdragen kunnen leveren, waardoor maatschappelijke initiatieven op wijk- en buurtniveau worden ondersteund, gestimuleerd en van nieuwe impulsen voorzien. Teveel initiatieven zijn in de laatste jaren in bureaucratie, controledrift en top-down denken gesmoord.

De nieuwe burgemeester is met de juiste competenties en kwaliteiten een belangrijke factor om burgerparticipatie een nieuwe boost te geven.

Het kennisnetwerk burgerbetrokkenheid vindt het belangrijk dat de nieuwe burgemeester naast de vele vaardigheden die geëist worden van een burgervader/moeder, iemand zou moeten zijn die:

· makkelijk aanspreekbaar en bereikbaar is en zich laat zien bij inwoners en ondernemers en hun vertrouwen weet te winnen,

· een duidelijk visie heeft op voor Schiedam belangrijke punten, weet wat zij/hij hier aan/mee wil doen, maar hierbij terdege rekening houdt met de belangen en wensen van de betrokken partijen, ook die in de gemeenteraad,

· samenwerking met andere gemeenten in de buurt van belang vindt en hier ook op investeert,

· die rekening houdt met de eigenheid van de verschillende wijken en hun bewoners,

· een bestuurder is die ruimte biedt voor eigen initiatief, creativiteit en inventiviteit van inwoners en medewerkers van de gemeentelijke organisatie en dit faciliteert en/of stimuleert.

Wij wensen u veel succes in uw rol in de benoemingsprocedure.

Met vriendelijke groet,
namens het Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam

Hans Verlinde"

N.B. 1
'Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam' is een netwerk waarvan ongeveer 25 Schiedammers lid zijn en die als doel hebben een bijdrage te leveren aan betere burger-participatie in de stad. In dit eerdere artikel lees je er meer over:
'Kennisnetwerk Burgerbetrokkenheid Schiedam' stelt zich voor

N.B. 2
Lees ook: Op 1 juni 2023: Cor Lamers stopt als burgemeester van Schiedam

13-02-2023