Dit jaar speciale aandacht voor middelbare scholen en voor de horeca

Orange the World, stop geweld tegen vrouwen en meisjes

Orange the World, stop geweld tegen vrouwen en meisjes

SCHIEDAM - Van 25 november tot en met 16 december wordt de actie 'Orange the World' gehouden. Verschillende gebouwen in de stad worden oranje verlicht. Aandacht wordt gevraagd voor het geweld tegen vrouwen en meisjes, met dit jaar speciale aandacht voor middelbare scholen en voor de horeca.

"In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld, dat is ruim 1 op de 3. Daarom is het harder nodig dan ooit om de strijd aan te gaan en actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen", zegt Soroptimist International Club Beneden Maas. Deze uit vrouwen bestaande club houdt in de regio Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland de actie Orange te World. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het bestaande geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarmee haakt deze club in op de internationale campagne van dezelfde naam.

Orange the World is de internationale campagne tegen vrouwen en meisjes, welke camagne deze schrijnende situatie letterlijk belicht. Letterlijk omdat in de actieperiode verschillende markante gebouwen 's avonds oranje worden verlicht.

Scholen en horeca
Dit jaar richt de campagne zich met nadruk op preventie en bewustwording op middelbare scholen en in de horeca. Niet alleen vrouwen en meisjes, maar iedereen, zowel professionals, organisaties, bedrijven en overheden en met name mannen en jongens, worden aangesproken om zich in te zetten als medestander.

Meer dan 100 landen voeren actie
Donderdag 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot en met vrijdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt zestien dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object is inmiddels een vast onderdeel van Orange the World, een initiatief van de Verenigde Naties. Oranje als de kleur van de dageraad en van hoop. Afgelopen jaren zijn onder meer de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor in Duitsland, de Niagara watervallen in Canada/VS, en in Nederland onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, en verschillende panden in Schiedam (o.m. Stadskantoor, ruïne, Korenbeurs, Dorpskerk) oranje uitgelicht.  

Iedereen kan iets doen
In Nederland is telefoonnummer 0800-2000 het meldpunt voor alle slachtoffers van geweld of intimidatie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt op signalering, melding en hulpverlening. Dit jaar worden juist ook mannen en jongens betrokken bij de bewustwordingscampagne, door hun handvatten te geven en daarmee deel van de oplossing te worden om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. "Want hoewel het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen mannen zijn, is het overgrote deel van de mannen gelukkig geen dader. Er kan pas echt iets veranderen als meer mensen en met name mannen en jongens zich actief inzetten als medestanders", zo is de uitleg van de Soroptimist International Club Beneden Maas.

Bijdragen aan een hoopvolle toekomst zonder geweld
Soroptimist International, de internationale serviceclub van vrouwelijke professionals, maakt zich sterk voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Samen met andere maatschappelijke organisaties, ministeries, gemeenten en provincies doen ze jaarlijks mee aan de campagne Orange The World. Soroptimist Club Beneden Maas werkt voor het derde jaar samen in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland met Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen, actieve gemeenteraadsleden en organisaties die actief zijn in Samen Schiedam, zoals Stichting J&S Projecten, Stichting Schiedam aan de slag en WOT Schiedam. 

Schiedam kleurt oranje
Stichting J&S Projecten is de aanjager van de bewustwordingscampagne van de partners van Samen Schiedam. Samen met WOT Schiedam brengen deze partners Orange the World onder de aandacht door het ophangen en uitdelen van posters en flyers en lokale acties om aandacht te geven aan dit onderwerp. Markante gebouwen en objecten zoals de Grote Kerk, Havenkerk, Dorpskerk Kethel, Molen de Kameel, Schreiershuisje, de Korenbeurs en het Stadskantoor kleuren oranje tijdens Orange the World.

Organisaties die werken met jongeren, zoals Yets Foundation, Zeekadetkorps, De Kleine Ambassade, Jongeren Interventie Team (JIT) van DOCK Schiedam en Lentiz Life College sluiten zich dit jaar aan om de bewustwording bij jongeren te vergroten.

Het startsein van de Orange the World campagne in Schiedam zal op donderdag 25 november om 14:30 uur worden gegeven door wethouder Antoinette Laan bij het Stadskantoor. 

Laat je zien als medestander
Leden van de Soroptimist International Club Beneden Maas verkopen zelfgemaakte oranje broches (à 5 euro per stuk), waarmee je je zichtbaar kunt maken als medestander. De opbrengsten worden besteed aan het ondersteunen van regionale, maar ook nationale en internationale initiatieven gericht op de positieverbetering van vrouwen en meisjes. De broches zijn te bestellen via ondergenoemde contactpersoon.

Informatie over huiselijk geweld en mogelijkheden om te melden:
- Voor meer informatie over de internationale OTW campagne:  orangetheworld.nl
- Lokale webpagina gemeente: schiedam.nl/a-tot-z/huiselijk-geweld
- Landelijke website: huiselijkgeweld.nl
- Meldingen: geweldtegenvrouwenmelden.nl
- Artikel op cbs.nl: 1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

Informatie over Soroptimisten BenedenMaas
https://www.soroptimist.nl
https://www.soroptimist.nl/beneden-maas/

Facebook www.facebook.com/SorBenedenMaas
Twitter www.twitter.com/maas_sor
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/soroptimist-international-club-beneden-maas/
Instagram soroptimist_benedenmaas

Contactpersoon Soroptimistclub Beneden Maas:
Fredy Koedijk-van Huis
M: 06 13794936 
E: familie_koedijk@hotmail.com

Lees ook ons eerdere artikel:
Door coronacrisis toename geweld tegen meisjes/vrouwen; de 'schaduwpandemie'
Al deze winkeliers roepen op: stop geweld tegen meisjes en vrouwen!

25-11-2021