Bomenrijke 'groene long' tussen Nieuwe Haven en Warande verdwijnt

Oproep Bomenridders: vraag aan gemeente beter toe te zien op bomenkap

Oproep Bomenridders: vraag aan gemeente beter toe te zien op bomenkap

SCHIEDAM -  De Bomenridders zien een perceel dat van de Nieuwe Haven 149 doorloopt naar de Warande als een belangrijke 'groene long' in de stad. Voor dat stukje grond bestaat een bouwplan voor 7 appartementen. Er zijn voor het bouwrijp maken alvast bomen gekapt. De Bomenridders hebben de gemeente verzocht hiertegen handhavend op te treden. Dit verzoek is afgewezen. De Bomenridders hebben nu ruim vijftig huishoudens aan de Warande (ten noorden van BK-Laan) een brief gestuurd, waarin tot actie wordt opgeroepen. Je leest de kern van de brief hieronder.

"Op dat stukje grond wordt een plan ontwikkeld voor 7 appartementen, de ontwikkelaar heeft alvast 8 - naar onze mening - vergunningplichtige bomen laten omhakken. Een te kappen boom is vergunningplichtig als deze een stamdiameter van minimaal 30 cm heeft op 130 cm hoogte. Voor 2 bomen is door de ontwikkelaar wel een kapvergunning aangevraagd, deze is door de gemeente vergund onder de voorwaarde dat het bouwplan wordt goedgekeurd. Deze bomen staan er nog.

Nadat wij als Bomenridders van de kapvergunning voor de 2 bomen hoorden zijn we met een gemeentelijke ambtenaar ter plaatse poolshoogte gaan nemen. We constateerden samen met de ambtenaar dat er veel meer bomen stonden die kapvergunningplichtig waren. Vier maanden later bleken de 8 bomen op het perceel gekapt, we hebben nog net een paar foto’s en de maten kunnen nemen van de achtergebleven stronken, die waren tussen de 35 en 40 cm in doorsnede.

Waarom de ontwikkelaar dit heeft gedaan is speculeren, wellicht wilde deze de herplantplicht of een storting van € 500 per boom in bomenfonds omzeilen. Uiteraard hebben we terstond de gemeente geïnformeerd met een verzoek tot handhaving, maar het bewijs – de stronken – waren ondertussen verdwenen en de gemeente weigerde om onze foto’s als bewijs te erkennen.

nh1

Uiteraard zijn we buitengewoon ontevreden over deze gang van zaken. Er is al te weinig groen in Schiedam, bomen en groen worden in een versneld tempo omgehaald voor wegwerkzaamheden, reconstructies en voor het bouwen van nieuwe woningen, met als gevolg dat de stad steeds warmer wordt. Door ieder stukje groen vol te bouwen staat een gezond en aangenaam leefklimaat in onze stad steeds meer onder druk. We verwachten daarom van de gemeente dat ze zorgt dat zo weinig mogelijk bomen worden omgehaald en als dat moet gebeuren dat deze bomen met nieuwe aanplant gecompenseerd worden. En we verwachten van een bouwontwikkelaar dat deze zich inspant om zoveel mogelijk bomen te behouden of anders een bijdrage levert in de compensatie van de bomen in plaats van stiekem bomen te kappen.

Als Schiedamse Bomenridders zijn we er nog niet klaar mee, de bomen zijn weg maar we gaan ervoor om gelijkwaardige bomen terug gepland te krijgen in de omgeving. En we blijven erop hameren dat de gemeente haar controlerende en handhavende taken meer serieus gaat nemen in het belang van een groen en leefbaar Schiedam.

Kunt u nog wat doen? Jazeker, stuur bijvoorbeeld een mail naar het college van B&W van Schiedam college@schiedam.nl en/of de ontwikkelaar Age Vastgoed (info@agevastgoed.nl t.a.v. de heer Job van Gemert) waarin u aangeeft dat ook u wil dat de gemeente beter toeziet dat bomen niet gekapt worden en dat gekapte bomen door de ontwikkelaar gecompenseerd worden en in de omgeving herplant worden.

Ook komen de bomenridders graag met u in contact om over het bouwplan zelf van gedachten te wisselen. Wij denken dat daar ook nog heel wat op aan te merken is en de gemeente is voornemens om binnenkort een bouwvergunning te verlenen. Indien u hiervoor beschikbaar bent, mail uw e-mailadres naar Bomenridders Schiedam (Schiedam@debomenridders.nl)

Met vriendelijke groet en dank voor uw aandacht,

De Schiedamse Bomenridders"

nh2

Foto's: bron Bomenridders Schiedam

13-08-2022