Jeneverproeverij geprolongeerd

Opnieuw op de borrel bij ‘Begraven Branders’

Opnieuw op de borrel bij ‘Begraven Branders’

SCHIEDAM - De jeneverproeverij in het kader van de tentoonstelling 'Begraven Branders' wordt nogmaals gehouden en wel op zondag 24 oktober aanstaande.

Deze proeverij vindt plaats in het kader van de lopende tentoonstelling in het Jenevermuseum: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’.

"Het eerste evenement op zaterdag 2 oktober is prima verlopen. Vanwege de grote belangstelling hiervoor hebben de initiatiefnemers, Historische Vereniging Schiedam, de Roemeens Orthodoxe Kerk en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam besloten dit programma op 24 oktober te herhalen", zo laat het Jenevermuseum vandaag in een persbericht weten.

De eerste editie van dit bijzondere proeverij-programma was afgelopen zaterdag 2 oktober. Het programma begon in de kapel van de begraafplaats, die nu dienst doet als Roemeens orthodoxe kerk. Er was een korte uitleg over de kerk en de voormalige begraafplaats. Ook was er Roemeense zang en klonken er twee gedeelten van de Gregoriaanse requiemmis. Vervolgens kon men rondkijken op de oude begraafplaats. Eén van de leden van de werkgroep van de Historische Vereniging Schiedam maakte deelnemers attent op de vele interessante graven, de oude bomen en de bijzondere sfeer. 

Op eigen gelegenheid vertrok het gezelschap daarna naar het Jenevermuseum. De deelnemers konden daar proeven van de jenevers van Magnolia Jonge Jenever, de Adelaar, originele moutwijn jenever en Kabouter oude jenever. 

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is nog tot 14 november de expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ te zien. Deze expositie is een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam en de Historische Vereniging Schiedam. Een prominente rol daarin is weggelegd voor circa twintig Schiedamse branders/distillateurs die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden. 

Proeverij, rondleiding en expositie
De start van de tweede jeneverproeverij ‘Begraven Branders’ op zondag 24 oktober is om 15.00 uur, opnieuw op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk 50, Schiedam. Aansluitend is er de proeverij in het Jenevermuseum. Er zijn verschillende jenevers te proeven bijvoorbeeld de Oude Kabouter van Herman Jansen, Locomotief Zeer Oude Genever van P. Melchers en Zeer Oude Genever van Bols.

De toegangsprijs voor de proeverij en rondleiding is € 17,50. Aanmelding via email receptie@jenevermuseum.nl 

In verband met de coronamaatregelen moeten bezoekers de QR-code van inenting tonen (via mobiele telefoon of een print ervan) of een actuele negatieve Covid-test.

Foto: selectie van de te proeven jenevers (bron foto Jenevermuseum)

 

07-10-2021