Opening kunstproject in Schreiershuisje Schiedam

Opening kunstproject in Schreiershuisje Schiedam

SCHIEDAM - Zaterdag 21 oktober 2023 wordt om 15:00 uur het kunstproject van fotograaf Vadim Rotari in het Schreiershuisje onthuld.

De opening wordt verricht door kunsthistorica en culturele duizendpoot Julia Snikkers. Daarna speelt Toni Pecanov op zijn accordeon Oost-Europese muziek.

Vadim Rotar fotografeert mozaïekbushaltes in zijn geboorteland Moldavië. In mei dit jaar studeerde hij af aan de Rodchenko School of Photography and Multimedia. Als fotograaf is  hij vooral bezig met het onderzoeken van de interactie van de mens met de stedelijke  ruimte. Zijn laatste werk is gewijd aan het analyseren van de erfenis van de Sovjet-architectuur in Moldavië.

De bushaltes van Moldavië zijn uniek. In 1975 vaardigde de Sovjetregering een speciale methodische richtlijn uit om het ontwerp van bushaltes in overeenstemming met het klimaat en de regionale kenmerken van het gebied te laten zijn. Een ongewoon hoog aantal haltes in Moldavië zijn voltooid in mozaïekstijl met als onderwerp regionaal relevante zaken zoals landbouw, arbeid, wijnproductie, lokale kostuums maar ook kosmonauten komen voorbij. Vaak zijn de haltes niet meer in gebruik als bushalte en staan ze er verlaten bij maar herinneren wel aan de ideaalstaat die iedere reiziger via deze Sovjetpropaganda kreeg voorgespiegeld. Toch zijn er ook haltes te zien waar het talent van de kunstenaar de vrijheid neemt om via de mozaïeken tot een originelere beeldtaal te komen. Het lot van vele haltes is ongewis, om die reden is het van essentieel belang dat ze goed worden gearchiveerd. Het Schreiershuisje, zelf een halte en voormalig wachtruimte, is een goede plek om de banden met Moldavië, kandidaat lid voor de Europese Unie, aan te halen.

Het Schreiershuisje is een belangrijk monumentaal gebouwtje binnen het cultureel erfgoed van Schiedam en specifiek in de wijk Zuid. In 2012 is een start gemaakt met een culturele invulling van het huisje. De historie en identiteit van dit monumentale huisje en de combinatie van woord en beeld staan hierbij centraal. Om de drie à vier maanden wordt een kunstenaar gevraagd er een tijdelijk kunstwerk te realiseren. Dit project wordt sinds 10 jaar geprogrammeerd door Sjef van Duin en Esther Zitman.

Dit kunstproject werd mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van:
Fonds Schiedam Vlaardingen
Stichting De Groot Fonds
Gemeente Schiedam

Fotografie
Vadim Rotar

10-10-2023