Vragen aan college B&W over misstanden in leerlingenvervoer

'Op grote schaal worden kwetsbare leerlingen veel te laat opgehaald'

'Op grote schaal worden kwetsbare leerlingen veel te laat opgehaald'

SCHIEDAM - Tineke Schotte-Rodenberg van Ouderen Partij Schiedam (OPS) heeft vragen aan het college van B&W gesteld over de door haar gesignaleerde misstanden in het leerlingenvervoer.

"Vorige week heb ik via wethouder Petra Zwang al een signaal afgegeven over ernstige misstanden van het leerlingenvervoer uitgevoerd door Noot. Zij heeft dit doorgegeven aan wethouder Dogukan Ergin en aan de desbetreffende afdeling. Tot nu toe is daar niet op gereageerd. Blijkbaar is de urgentie van deze zaak niet bij college en / of gemeente doorgedrongen. Uiteraard betreur ik dat.

Op grote schaal worden kwetsbare leerlingen veel te laat opgehaald, het gaat hierbij niet om een kwartiertje, daadwerkelijk om structureel elke dag een uur tot twee uur te laat. En dat al wekenlang sinds het begin van het schooljaar. Daardoor lopen deze kinderen kostbare lestijd mis en belangrijke afspraken voor hun stage. Het verbetert ook helemaal niet, het wordt alleen maar erger.

Bijvoorbeeld mijn kind heeft al 3 keer een stagebezoek gemist en tientallen lesuren omdat hij wekenlang te laat is opgehaald. Dus ik zit dicht bij het vuur wat het leerlingenvervoer betreft. Gisteren werd hij twee uur te laat opgehaald. Vandaag waren ze een uur later.

Dit is geen incident, dit gebeurt op grote schaal. Bij navraag bij De Ericaschool in Vlaardingen waren er gisteren alleen daar al zeker 7 bussen met leerlingen, die veel te laat binnenkwamen. Ik kan mij voorstellen dat dit ook bij andere scholen/instellingen aan de orde is.

De gemeente heeft een zorgplicht om deze kwetsbare kinderen veilig en op tijd naar school te brengen zodat zij ook kansen hebben om onderwijs te volgen.

Dat alles leidt dan tot de volgende vragen:

Wat wordt er op dit moment ondernomen om de problemen met Noot op te lossen (inclusief tijdspad)?

Wat zijn de ideeën voor het oplossen van het tekort aan chauffeurs?

Zijn er andere ideeën/plannen die spelen voor het verbeteren van het leerlingenvervoer?

Kunt u ons op de hoogte van de verbeterplannen op dit gebied van het leerlingvervoer?

Hoe gaat de leerplichtambtenaar van Leerrecht hiermee om?

Mvg,

Tineke Schotte-Rodenberg"

12-09-2023