Van 1 juli tot en met 4 juli 2021

Op ditmaal zomerse kunstbeurs 'Art Rotterdam' is extra veel te beleven in de buitenlucht

Op ditmaal zomerse kunstbeurs 'Art Rotterdam' is extra veel te beleven in de buitenlucht

ROTTERDAM - De tweeëntwintigste editie van Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek vindt plaats van donderdag 1 juli tot en met zondag 4 juli. In februari 2021 kon deze kunstbeurs niet doorgaan wegens de coronacrisis. 

Dit jaar valt er rondom het gebouw, in de buitenlucht, extra veel te beleven. Naast grootschalige werken en installaties, vaak speciaal voor deze gelegenheid ontworpen, bevinden zich op het buitenterrein ook meerdere foodtrucks met drinks & bites. Binnen, op een vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2, tonen ruim 100 galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. Directeur Art Rotterdam Fons Hof: "We kijken er enorm naar uit om alle deelnemers en bezoekers te mogen verwelkomen op deze unieke zomereditie van Art Rotterdam. Op het online platform van Art Rotterdam GalleryViewer.com wordt de online catalogus gepresenteerd. Hier kunnen bezoekers zich voorafgaand aan de beurs oriënteren op de getoonde kunstwerken, inclusief prijsrange."

artrda
 
Art Rotterdam 2021 heeft ditmaal dus een zomers karakter. Op het buitenterrein presenteren toonaangevende galeries en projectspaces een recordaantal imposante buitenwerken. Aan de voorkant van de fabriek hangt een gevelkunstwerk van Marcha van den Hurk. Uit de ramen van de Van Nellefabriek hangen lange, door de wind bewogen vlaggen met teksten van gedetineerden uit de tegenover gelegen gevangenis De Schie.

Overige buitenwerken die te zien zullen zijn: Frank Taal Galerie toont werken van Bram Braam; Nest toont werken van Müge Yilmaz en Brook Andrew; Kersgallery toont werk van David Bade. Ron Mandos toont werk van Maarten Baas; Murals Inc. presenteert een hedendaagse mural van Anan Striker. Als onderdeel van Prospects toont het Mondriaan Fonds op het buitenterrein werken van Lin Gerrits, Lliada Charalambous, Olle Stjerne, Rowan van As en Lucas Sloot.
 
NN Art Award
Op de kunstbeurs is ook ruimte voor een prijs van verzekeraar Nationale-Nederlanden, de NN Art Award. Dit is een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars met een afgeronde kunstopleiding in Nederland. Deze Award viert in 2021 zijn eerste lustrum. Voor deze vijfde editie bestaat de kunstvakjury uit: Imara Limon, conservator Amsterdam Museum, Reyn van der Lugt, verzamelaar, Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden, Koen Taselaar, kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020, Elisah van den Bergh, conservator NN Kunstcollectie.
 
Afgelopen december heeft deze jury de genomineerden voor de NN Art Award 2021 bekendgemaakt: Priscila Fernandes (Division of Labour, Londen), Lilian Kreutzberger (CINNNAMON, Rotterdam), Claudia Martinez Garay (GRIMM, Amsterdam) en Erik Mattijssen (Cokkie Snoei, Rotterdam). Het werk van de vier genomineerden wordt gepresenteerd in de stand van de NN Art Award op de beursvloer. De winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van € 10.000,-. De uitreiking vindt plaats op woensdag 30 juni. Eerdere winnaars zijn de gebroeders Quistrebert (2017), Pauline Curnier Jardin (2018), Katja Mater (2019) en Ana Navas (2020).
 
Voor het eerst in 2021: NN Art Publieksprijs
Op de sluitingsdag van de beurs, zondag 4 juli, vindt de uitreiking van de NN Art Publieksprijs plaats. Voor het eerst kan het publiek zijn stem uitbrengen. De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. Stemmen voor de NN Art Publiekprijs kan vanaf half juni via website NN Group. 

Prospects - Mondriaan Fonds toont talent
Het Mondriaan Fonds presenteert tijdens Art Rotterdam de negende editie van Prospects (voorheen Prospects&Concepts), met werk van kunstenaars die recent een bijdrage ontvingen om een begin te maken met hun beroepspraktijk. Aan deze tentoonstelling nemen 75 kunstenaars deel. Gastcurator is, net als in 2020, Johan Gustavsson (mede-directeur 1646, Den Haag; bestuurslid The Naked en Page Not Found en docent aan de KABK). Om deze tentoonstelling in tijden van corona op een veilige manier te realiseren is Prospects dit jaar niet alleen te zien in het voormalige Distributiecentrum, maar ook in de Schiehal tegenover de entree van Art Rotterdam en op het buitenterrein van de Van Nellefabriek.

Rotterdam Art Week 2021
Art Rotterdam vormt ook deze editie de spil van de Rotterdam Art Week. Tijdens deze editie zijn er in Rotterdam en ook in Schiedam talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Het complete programma is te zien op: Rotterdamartweek.info

Over Art Rotterdam
De beurs omschrijft zichzelf als volgt: "Art Rotterdam is een gerenommeerde en verrassend gevarieerde kunstbeurs. Jaarlijks biedt dit evenement een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen en trekt ieder jaar meer bezoekers uit binnen- en buitenland. 

Op GalleryViewer.com is voorafgaand aan de beurs de online catalogus van Art Rotterdam te zien. Deze catalogus omvat alle kunstwerken die de galeries tentoonstellen, inclusief prijsklasse. Van iedere kunstenaar zijn een korte biografie, filmpjes en aanbevelingen opgenomen.

GalleryViewer.com is het online platform van Art Rotterdam dat potentiële kunstkopers ondersteunt bij een toekomstige kunstaankoop. De site onderhoudt een uitgebreide database van kunstwerken, tentoonstellingen en kunstenaarsprofielen. De ruim 45 deelnemende galeries zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod. GalleryViewer, die streeft naar transparantie en educatie voor een breed publiek, informeert online en stimuleert de échte kunstervaring die in de galerie plaatsvindt."

Een overzicht van de deelnemers: Artrotterdam.com/nl/galeries/
Veilig bezoek/hoe werkt het: Artrotterdam.com/nl/praktische-informatie/

Foto's: archieffoto's van een winterse editie (c) De Schiedammer Online (foto's door Louise Melchers)

artrdmondriaan

 

24-03-2021