Op bezoek bij een Schiedamse theesommelier

Op bezoek bij een Schiedamse theesommelier

SCHIEDAM - Wij namen een kijkje bij theesommelier Agnes Keuzenkamp en kregen advies over de meest gedronken drank ter wereld.

Tekst: Rob van der Stel - Foto: Frozen Memories

Schiedamse Agnes Keuzenkamp is na werkzaam te zijn geweest in verschillende branches sinds 2021 theesommelier. Wij gingen eens bij haar langs. Een theesommelier, zo vertelt zij, heeft een breed scala aan thee-kennis. Van plant tot theekop, de verschillende productiemethodes en de parameters die van belang zijn om de smaak van thee te optimaliseren. Daarnaast beschikt een theesommelier over een basiskennis tea & foodpairing. 

Thee wordt steeds populairder. Tijdens ‘Dry January’, maar ook gedurende de rest van het jaar, zoeken meer mensen naar een vervanging voor alcohol. Thee is hiervoor bij uitstek een zeer geschikt alternatief. Het zoeken naar combinaties tussen gerechten en thee wordt daarom ook steeds interessanter. Agnes geeft aan graag mee te denken over welke thee je bij welk gerecht zou kunnen drinken. Hiermee kan je overigens zelf ook al heel makkelijk experimenteren. Haar advies: Begin vooral gewoon met wat je in huis hebt en lekker vindt. ‘Een lekkere kop thee staat voor mij gelijk aan een goed glas wijn’ vult zij aan.

De kennis die zij tot dusverre heeft opgedaan deelt ze, middels thee- of ijstheeworkshops graag met geïnteresseerden. Duidelijk wordt gemaakt wat water, temperatuur en trektijd met de smaak van de thee doet. Naast de verschillende theeklassen komt ook de Chinese ‘gong fu cha’ zetmethode aan de orde.

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld en heeft een lange geschiedenis. Het ontstaan van thee gaat terug tot meer dan 5000 jaar geleden in China. Volgens de legende ontdekte de Chinese keizer Shen Nong per ongeluk thee toen hij in zijn tuin zat en er een paar bladeren van een theeplant in zijn kop warm water vielen.

Agnes heeft haar opleiding tot theesommelier aan de International Tea&Coffee Academy gevolgd. Het enige in Nederland erkende opleidingsinstituut voor theesommeliers. Uiteraard kan je in het Verenigd Koninkrijk een opleiding volgen bij de UK Tea Academy, maar ook in Frankrijk is er in de plaats Calabert een officiële theeschool. Deze school is een initiatief van familiebedrijf Dilmah, een van de grootste theemerken ter wereld, en het in Lyon gevestigde centrum voor culinaire en gastvrijheid, Institut Paul Bocuse. 

De Schiedamse theesommelier verkoopt de thee via haar webshop: Tea to Love. In de shop vinden we verschillende soorten thee. Gearomatiseerde, maar ook ‘pure’ thee zonder enige toevoeging. Daarnaast zoekt ze continu naar nieuwe producten, accessoires en geschenken. Leuk voor als je op zoek bent naar een origineel cadeau.

09-02-2024