9 steekpartijen in half jaar, waarvan 3 in de Gorzen

Ook de Gorzen is nu een veiligheidsrisicogebied

Ook de Gorzen is nu een veiligheidsrisicogebied

SCHIEDAM - De burgemeester heeft afgelopen vrijdag een brief gestuurd aan de leden van de gemeenteraad, dat op advies van de politie de bestaande veiligheidsrisicogebieden met een half jaar worden verlengd en dat de wijk de Gorzen wordt toegevoegd aan de veiligheidsrisicogebieden.

De wijk de Gorzen is het gebied dat wordt begrensd door de volgende straten: Hoofdstraat,
Havendijk, Hoofdplein, Maasboulevard, Jachthavenlaan, Havendijk, Willemskade, Nieuwe
Haven. De genoemde wegen daaronder begrepen, voor zover ze deel uitmaken van de
gebiedsbegrenzing.

De burgemeester licht zijn besluit toe: "De aanleiding voor deze voorstellen is dat het aantal wapens dat de politie aantreft toegenomen is, ondanks de intensivering van het toezicht en de aanwijzing als veiigheidsrisicogebied in de periode april 2021 tot en met september 2021. Het aantal (gewapende) geweldsdelicten is wel gedaald, maar het aantal (poging tot) moord/doodslag en zware mishandeling is toegenomen en de intensiteit van het toegepaste geweld is nog steeds zeer ernstig. Zo is er bij twee incidenten daadwerkelijk geschoten, waarbij in één geval een dodelijk slachtoffer is gevallen en bij het andere incident er sprake is van blijvende invaliditeit. Opvallend feit is dat bijna een derde van deze zware delicten hebben plaatsgevonden in Schiedam Zuid (de Gorzen). Ook hebben er negen steekpartijen plaatsgevonden in deze periode, waarbij in zeven gevallen sprake is van fysiek letsel. Van deze steekpartijen hebben er drie plaatsgevonden in de Gorzen."

"Het bezit (vuur-) wapens is in deze gebieden toegenomen. Ook deze periode zien we een zorgelijke stijging van het aantal incidenten waarbij minderjarigen in het bezit van (steek-) wapens zijn betrokken. Vanwege deze toename van incidenten heeft de politie extra lasten tot preventief fouilleren van de officier van justitie gekregen specifiek gericht op het terugdringen van wapenbezit en voorkomen van steek- en of geweldsincidenten onder minderjarigen."

"Gedurende de periode april 2021 tot en met september 2021 werd het instrument preventief fouilleren 89 maal in de vorm van een actie ingezet. Daarnaast werd het instrument ingezet vanuit de surveilancedienst. In totaal werden tijdens deze acties 669 personen gefouilleerd en 132 voertuigen gecontroleerd. In deze periode zijn er tijdens het preventieffouilleren 35 wapens (o.a. 23 messen, 7 boksbeugels, 1 pepperspray, 1 ploertendoder, 1 priem) in beslag genomen."

Zie ook ons artikel van vorige week over het wapenbezit.

Hier kun je de volledige brief lezen.

Foto: Den Bommelsestraat op 9 september jl. afgezet na een steekpartij

Lees ook:
Vannacht tweede steekpartij binnen korte tijd in een woning in Schiedam
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/vannacht-tweede-steekpartij-binnen-korte-tijd-in-een-woning-in-schiedam

Buurtonderzoek en getuigenoproep politie inzake steekpartij in Schiedam West
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/buurtonderzoek-en-getuigenoproep-politie-inzake-steekpartij-in-schiedam-west

Twee gewonden bij steekpartij aan Parkweg
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/twee-gewonden-bij-steekpartij-aan-parkweg

18-10-2021