Aantrekkelijk en eigentijds techniekonderwijs voor jongeren in de regio. Dit was het thema tijdens het netwerkontbijt bij Lentiz | LIFE College

Ontwikkelingen sterk techniekonderwijs in de regio

Ontwikkelingen sterk techniekonderwijs in de regio

SCHIEDAM - Diverse techniek- en technologiebedrijven en onderwijsinstellingen, de partners van Sterk Techniek Onderwijs Nieuwe Waterweg Noord (STO) en stagebedrijven droegen interessante ideeën aan voor de projecten en activiteiten van het programma voor de komende jaren.

Samenwerkingsprojecten onderwijs en bedrijfsleven
In een presentatie over het inspirerende GoDare-programma liet directeur GoDare Has van den Kieboom zien hoe mooi technologie en innovatie kan zijn voor de basisscholen in de regio. Maar ook voor het voortgezet onderwijs loopt een prachtig programma. Aan de hand van verschillende workshops en challenges maken de leerlingen van diverse leeftijden op een inspirerende manier kennis met techniek en technologie. Het bedrijfsleven in de regio werd aangemoedigd om vergelijkbare programma’s op te zetten. Een prachtig voorbeeld in de regio, waarbij Has van den Kieboom graag in gesprek gaat met bedrijven en onderwijs om het programma in Maassluis te laten zien.

Structureel en uitdagend onderwijs in de toekomst
Het Sterk Techniekonderwijs-programma is verlengd voor de komende jaren. Henk de Bruijn, Inspirator samenwerking onderwijs en bedrijfsleven, haalde ideeën en dromen op uit het publiek. Zowel de partners als de stagebedrijven en onderwijs waren geïnspireerd door het verhaal van Has van den Kieboom van GoDare. Ook werd benadrukt dat het belangrijk is elkaar te kennen en samen te werken. Onderwijs en bedrijfsleven staan klaar om het onderwijs, praktijkopdrachten en relevante challenges te ontwikkelen voor toekomstige leerlingen en werknemers.

Vier ambities
Het programma Sterk Techniek Onderwijs richt zich met haar partners op vier ambities: het vergroten van de instroom van leerlingen in het onderwijs op het gebied van techniek en technologie, de ontwikkeling van het onderwijsprogramma, waaronder onderwijsvernieuwing en doorlopende leerlijnen, het professionaliseren en aantrekken van techniekdocenten en het creëren, onderhouden en delen van actuele techniekfaciliteiten.

Volop kansen op uitdagende toekomst
Folkert: “Dit soort bijeenkomsten zijn heel belangrijk. Hier ontwikkelen we gezamenlijk de plannen voor duurzame verbetering en versterking van het techniekonderwijs in onze regio. De technieksector in onze regio is breed en vraagt om voldoende en goed gekwalificeerde werknemers. De sector biedt volop kansen op een uitdagende toekomst en stopt mede daarom met de onderwijspartners veel energie in deze samenwerking. Met het doorlopende programma geven we uitvoering aan het door de partners gezamenlijk geformuleerde plan voor de toekomst.”

09-11-2023