Ontdek de… Surinaamse keuken!

Ontdek de… Surinaamse keuken!

CULINAIR - Gevarieerd eten is ontzettend belangrijk. Dit komt doordat gevarieerd eten ervoor zorgt dat je diverse voedingsstoffen tot je neemt. De diversiteit van voedingsstoffen zorgt voor een gezonde hoeveelheid van de verschillende voedingsstoffen die het lichaam tot zich neemt. Om gevarieerd te kunnen eten, dien je ook gevarieerd te kunnen koken!

Het gevarieerde koken gaat hand in hand met jouw kwaliteiten in de keuken. Je kunt jouw keuken kwaliteiten ontwikkelen door te leren koken uit verschillende keukens. Een keuken waar in Nederland nog veel te weinig uit gekookt wordt is de Surinaamse keuken. In deze blog leggen we je daarom haarfijn uit waarom het beheersen van de Surinaamse keuken een kwaliteit is die niemand mag missen!

De Surinaamse keuken
De Surinaamse keuken is een van de meest diverse keukens die men wereldwijd kan vinden. Dit komt doordat de Surinaamse keuken invloeden kent van over de gehele wereld. Deze invloeden zijn duidelijk terug te vinden in de diverse Surinaamse gerechten. Als je leert koken aan de hand van de Surinaamse keuken, dan leer je dus werelds koken en heb je een ingang in iedere denkbare keuken! De Surinaamse keuken kenmerkt zich door de bijzondere kruiden en smaken die hierbij komen kijken. Neemt bijvoorbeeld het wereldberoemde gerecht roti als voorbeeld. De unieke smaak van roti is in geen enkel ander gerecht terug te vinden. Dit komt door de combinatie van diverse keukens en daarnaast de unieke kruiden.

Surinaamse groenten
De Surinaamse keuken kenmerkt zich ondermeer door het gebruik van diverse Surinaamse groenten. Deze groenten zijn in Nederland vrij onbekend en daardoor juist extra leuk om mee te experimenteren. Surinaamse groenten zijn uniek en geliefd doordat ze over het algemeen ontzettend gezond zijn. Surinaamse groenten kenmerken zich door een hoog ijzergehalte. Ijzer is belangrijk om rode bloedcellen in het bloed te creëren, welke weer zorgen voor een betere zuurstofoverdracht door het lichaam heen. Daarnaast helpt een gezonde hoeveelheid ijzer je bij het opbouwen van een gezond afweersysteem. Zoals je merkt is ijzer een belangrijke voedingsstof om tot je te nemen. Veel mensen slikken hiervoor ijzerpillen, maar je zou dus ook meer gebruik kunnen maken van Surinaamse groenten in je recepten!

Surinaams eten
Als je jezelf de vraag stelt: “Wat eten we vandaag?”, dan zal “Surinaams eten” dus vaker het antwoord moeten zijn! Zoals je merkt kan Surinaams eten dus niet alleen uniek zijn, maar ook nog eens hartstikke gezond. Het is hierin dan ook raadzaam om je te verdiepen in de gezonde gerechten uit de Surinaamse keuken. Het gebruik van Surinaamse groenten betekent namelijk niet automatisch dat het hele gerecht ook gezond is. De overige gerechten bieden gelukkig ook zeker de mogelijkheid om op een gezonde wijze bereid te worden. 

Tekst: Equote.nl
Foto: Surinaamse roti (door Laig - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5932421)

10-02-2021