Irma van Gelder van Blaaskapel de Dwarsliggers:

'Online tegelijk spelen is geen optie omdat er een vertraging zit in de verbindingen'

'Online tegelijk spelen is geen optie omdat er een vertraging zit in de verbindingen'

SCHIEDAM - Blaaskapel de Dwarsliggers uit Schiedam is op de zesde plaats geëindigd in het online Blaaskapellen Festival Carnaval 2021 dat deze week is gehouden. Er waren zestien deelnemers.

"Dat we zesde zijn geworden van de zestien, daar zij we tevreden mee hoor, we hebben er veel lol mee gehad", zegt Irma van Gelder, één van de leden. Hier lees je ons eerdere stukje over het festival:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/je-kunt-stemmen-op-blaaskapel-de-dwarsliggers-uit-schiedam

We vroegen Irma, die zelf trompet speelt, om de blaaskapel voor te stellen:
"Blaaskapel de Dwarsliggers uit Schiedam bestaat op dit moment uit 19 leden die onder meer de volgende instrumenten spelen: trommel, slagwerk, trombone, bariton, altsaxofoon, tenorsax, trompet, sousafoon. We hebben op dit moment nog plek voor een sousafonist en trompetisten.

In het jaar 2013 is Blaaskapel De Dwarsliggers opgericht in Schiedam. Wij zijn een blaaskapel met ervaren muzikanten die een muziekverleden hebben of nog steeds actief zijn in de muziek naast de blaaskapel. We zijn een gedreven groep muzikanten, die een goed stuk muziek willen neerzetten. Dit gaat niet ten koste van de gezelligheid, dit gaat prima samen. Ons repertoire is groot, van meezingers tot popmuziek. ook hebben wij een pietenband (sinterklaas) en een kerstband.

Naast muziek maken, zijn wij een hechte groep. Zo worden er regelmatig ideeën geopperd in de leden-app om samen iets leuks te doen. Bijvoorbeeld een groepje mensen neemt deel aan georganiseerde wandeltochten, hardlopen, naar de film of concert. Er wordt elk jaar een Dwarsliggers-dag georganiseerd voor de leden, dat houdt in leuke en gezellige activiteiten met elkaar, bijvoorbeeld uit eten, digitaal spoorzoeken in Delft, boerengolf, enzovoort of een studieweekend. Dat we een hechte groep zijn, blijkt wel uit het feit dat we buiten muziek maken verder ook voor elkaar klaar staan.

In deze coronatijd is dat even heel anders. Het muziek maken wat voor veel leden ook een "uitlaatklep" is in ieders drukke leven, dat is er nu al een tijdje niet. Repeteren mag niet met elkaar. Online tegelijk spelen is geen optie omdat er een vertraging zit in de verbindingen. Dus op dit moment kunnen we alleen af en toe eens bijkletsen online en hopen dat we snel weer gezellig muziek mogen maken met elkaar.

Muziekcentrum van Gorp uit Roosendaal had iets bedacht ter gelegenheid van de carnaval. Een online kapellenfestival. Je kreeg hier een arrangement van het nummer 'Speul d'ok mee', gearrangeerd door Bart van Gorp. Dit was de basis en deze basis kon jezelf helemaal aanpassen. We dachten toch iets leuks in deze tijd! We hebben het tempo van het arrangement wat verhoogd en de leden die mee wilden doen, konden hun eigen partij opnemen. Wouter Dul, een lid van ons, is hier nogal handig in en heeft alle opnames onder elkaar weten te zetten. Vervolgens wist hij ook nog een grappige tekst te bedenken bij het nummer over een schuif van een trombone die niet werkt.

Het opnemen van de muziek was al een klus. Want we hadden allemaal niet meer zoveel gespeeld en je moet het in één keer goed opnemen. Dus dat zorgde wel voor wat lachstuipen bij iedereen thuis. Daarna moesten we er nog een leuk filmpje bij maken dat past bij de tekst. Dus hebben we met een paar leden elkaar ook nog gefilmd. Eerst nadenken wat je gaat doen en dan nog eens vijf keer mis. We hadden misschien alle bloopers ook achter elkaar moeten zetten. Mensen die zouden filmen maar dan in de lach schieten en het niet hebben opgenomen. Dus kon het weer opnieuw.

Uiteindelijk hadden we een heel leuk filmpje. Tussen de echte Brabantse carnavalsclubs wisten wij ons toch als zesde te plaatsen. Een leuke prestatie maar zeker even een leuk projectje in deze stille tijd voor ons. Wij hopen snel weer de mensen te verblijden op braderieën, feestjes, openingen, carnaval, enzovoort. Wil je meer van ons zien, kijk gerust eens op de Facebookpagina van Blaaskapel de Dwarsliggers.'

Foto onder: gezellig met de kerst samen optreden zat er deze kerst helaas niet in voor de Dwarsliggers (Irma van Gelder met trompet derde van links op de achterste rij)

dwarsliggers


 

19-02-2021