Onduidelijke verkeerssituatie voor fietsers op afgesloten Parkweg

Onduidelijke verkeerssituatie voor fietsers op afgesloten Parkweg

SCHIEDAM - De Parkweg is tussen Van Haarenlaan en Nolenslaan ook voor fietsers afgesloten. De weg is ter hoogte van de Nolenslaan afgezet met hekken. Het bord fietspad staat er nog steeds. Er zijn nog meer onduidelijkheden.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

De fietsers zijn de laatste maanden eraan gewend geraakt dat er op dit stuk Parkweg voor hen sprake is van een onduidelijke situatie. De reguliere fietspaden aan beide zijden waren al enige tijd opgeheven. Er was een tijdelijk fietspad aangelegd over de parkeerplaats van een gesloopte flat. Dat had ter hoogte van de Nolenslaan een onoverzichtelijke schuine oversteek naar het reguliere fietspad. Dat je op de Parkweg ondanks een duidelijk bord 'fietspad' moest zoeken naar waar het fietspad tussen Nolenslaan en Van Haarenlaan dan precies liep (de situatie was ook veranderlijk), dat wisten de regelmatige fietsers inmiddels.

Het is dus niet zo vreemd dat de fietsers, niettegenstaande een afzetting met een hek, maar gestimuleerd door de aanwezigheid van het bord fietspad, er staan te kijken waar dat tijdelijke fietspad dan is? Het is er niet dan wel je kunt er nu niet overheen! Een flink aantal meters voor het hek staat wél een bord dat de fietsers erop attendeert dat er een omleiding is. 

parkfioets1

Dit bord moet je dan maar net gezien hebben. En als je over de Nolenslaan of over de Joop Den Uyllaan komt aanfietsen, zie je dit bord op de Parkweg niet. Het is overigens een bord dat een vraagteken oproept. Ga je naar Schiedam Noord, sla je rechts af over de Joop Den Uyllaan en kom je via onder meer de Ko Suurhofflaan weer ter hoogte van de Van Haarenlaan terug op de Parkweg om je fietstocht over de Parkweg en door het Beatrixpark naar Schiedam Noord voort te zetten. Maar wat wordt er dan bedoeld met de aanduiding linksaf als je naar de Parkweg moet. Zou die dan zijn voor fietsers die wél naar de Parkweg geleid moeten worden, maar die, als zij daar weer ter hoogte van de Van Haarenlaan terugzijn niet naar Noord zouden moeten, maar bijvoorbeeld als eindbestemming de straten hebben die aan de andere kant van de vijver liggen? Het lijkt ons een onnodige puzzel voor fietsers die omgeleid moeten worden.

Kom je als fietser van de andere kant aan op de Parkweg ter hoogte van de Van Haarenlaan (zie foto onder), dan zie je weliswaar het bord dat de weg dicht is, maar hier kun je wél doorfietsen op het tijdelijke fietspad dat er nog ligt om je dan uiteindelijk toch vast te rijden in de afzetting ter hoogte van de Nolenslaan. Er zit dan niets anders op dan om te keren. En inderdaad, je had het kunnen weten: er staat toch een bord dat de weg verboden is om in te rijden voor alle verkeer uitgezonderd bouwverkeer. Dat fietspad was echter wél toegankelijk. Duidelijk vinden wij het in ieder geval niet aangegeven voor de fietsers. 

parkweg1-1

Lees ook ons eerdere artikel: 
Stuk Parkweg tussen Van Haarenlaan en Nolenslaan afgesloten

19-07-2022