Officiële opening Art Centre Schiedam

Officiële opening Art Centre Schiedam

SCHIEDAM – Zondagmiddag 12 maart 14.00 uur, opent Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, het kunstcentrum 'Art Centre Schiedam' dat is gevestigd in het oude postkantoor aan de Lange Nieuwstraat. Na deze opening volgt een middag met diverse feestelijke activiteiten bij de drie er gevestigde culturele organisaties: Gallery Tone & Image, Stichting KunstWerkt en Art Gallery Voûte. Toegang is gratis.

Nadat begin 2022 de binnenkant van een deel van het oude postkantoor aan de Lange Nieuwstraat 191 volledig is gesloopt en werd verbouwd tot drie afzonderlijke ruimtes,  hebben drie culturele organisaties een paar maanden later hun intrek genomen. "Dit particuliere initiatief heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een centrum waar elk weekend van alles te beleven is. Gelegen aan het oudste stadspark van Nederland, de Plantage, biedt het een waardevolle aanvulling op het culturele leven van Schiedam en omgeving", zo laten deze drie organisaties in een gezamenlijk persbericht weten. 

In het persbericht worden de drie culturele organisaties als volgt omschreven:

Over Tone & Image Gallery
"Tone & Image Gallery is het 'Huis van de Muziekfotografie'. Niet alleen zijn er spraakmakende verkooptentoonstellingen te zien, de gelieerde stichting onderzoekt bijzondere fotoarchieven, verzorgt tentoonstellingen die vanuit historisch perspectief belangwekkend zijn, geeft lezingen en verzorgt publicaties.

Door een decennialange kennis en ervaring van de initiatiefnemers kan Tone & Image het werk van ‘s werelds beste fotografen tonen aan het Nederlands (en internationaal) publiek.

Omdat Nederland op het gebied van muziekfotografie verhoudingsgewijs veel topfotografen heeft voortgebracht heeft de Stichting Tone & Image de expositiereeks Dutch Masters in het leven geroepen, een serie waarin jaarlijks 7 topfotografen voor het voetlicht gebracht worden.

Openingstijden: Donderdag t/m zondag 12:00-17:00 uur en op afspraak."

Over Stichting KunstWerkt
"Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 53 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen, maar fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek.

KunstWerkt wil een open en gemakkelijk toegankelijke organisatie zijn. Een plek waar iedereen welkom is en waar tentoonstellingen en activiteiten worden georganiseerd die mensen nieuwsgierig maken. Waar enthousiasme wordt overgebracht aan bezoekers en nieuwe contacten en netwerken ontstaan. Samenwerking, afstemming en het bundelen van krachten met andere Schiedamse culturele instellingen is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Openingstijden: Donderdag t/m zondag 13:00-17:00 uur en op afspraak. Toegang is gratis."

Over Art Gallery Voûte
"Art Gallery Voûte opende haar deuren in 1994 in Rotterdam en viert volgend jaar haar dertigjarig jubileum. Sinds 2001 was de galerie in het historische centrum van Schiedam gevestigd en heeft nu de oversteek gemaakt naar de Plantage. De galerie wordt gerund door Edwin en Annemarie Voûte. Beiden zijn tevens de makers van de serie Fine Art Photography Seulement Femmes.

De collectie hedendaagse kunst van de galerie bestaat uit schilderijen, sculpturen, fotografie en glaskunst en is gespecialiseerd in bronzen beelden van hoge kwaliteit.

Het beleid van de galerie is onafhankelijk (soms tegendraads), ambitieus, innovatief en internationaal. De stijl van de galerie is eclectisch te noemen. Er wordt bewust gekozen voor een samensmelting van kunststromingen. Er worden hoge eisen en een strikt beleid gehanteerd met betrekking tot de kunst die in de collectie wordt aangeboden. De kunstwerken moeten zoveel mogelijk vernieuwend, kleurrijk, levendig en uitdagend zijn. De galerie organiseert sinds 2001 de ‘Holland Art Expo’ en promoot Nederlandse kunstenaars in het buitenland, in samenwerking met Nederlandse Ambassades. Er zijn expo's georganiseerd in Dubai, Qatar, Frankrijk, Ibiza en Londen. De galerie heeft in The City of London een vaste tentoonstellingsruimte.

Openingstijden: Elk laatste weekend van de maand en op afspraak."

De drie organisatie hebben ter gelegenheid van de opening een gezamenlijke folder uitgebracht. 

Afbeelding: fragment uit de gezamenlijke folder van de drie in het 'Art Centre Schiedam' gevestigde organisaties

03-03-2023