Repair Café Schiedam is volgende week zaterdag weer open

Nu ook voor houten speelgoed en kleinmeubels

Nu ook voor houten speelgoed en kleinmeubels

SCHIEDAM - Zaterdag 15 april a.s. is het Repair Café Schiedam in ontmoetingscentrum 'De 5 Molens' aan de Nieuwe Damlaan 818 weer open. Deskundige vrijwilligers repareren gratis kapotte spullen waarmee Schiedammers naar het Repair Café komen. Ditmaal wordt er een nieuw specialisme toegevoegd: reparatie van houten speelgoed en kleinmeubels.

Niet alleen het hout van meubels kan gerepareerd worden, maar ook het stoffeerwerk. Sinds kort kunnen ook teddyberen en andere knuffels opgeknapt worden. Wat al heel lang op het reparatiemenu staat zijn koffieapparaten, audio- en videoapparatuur, klokken, verlichting en andere kleine elektrische apparatuur, zoals krultangen, waterkokers, stofzuigers en broodroosters. Bovendien worden rollators, boodschappenwagentjes en koffers op wieltjes hersteld. Ook kleine reparaties aan fietsen zijn mogelijk. Tevens kan kleding worden hersteld.

Het herstellen van spullen is niet alleen beter voor de portemonnee van de eigenaars, maar ook voor het milieu. Dingen komen daardoor niet onnodig op de afvalberg terecht. De vrijwilligers van het Repair Café en de eigenaars van kapotte spullen kunnen samen een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. En het heet niet voor niets Repair Café, want het is er ook gezellig. Afhankelijk van de drukte en van de moeilijkheid van de reparaties is de wachttijd in het ene geval langer dan in het andere. Doorgaans zijn de bezoekers aan het begin (om 9.30 uur) eerder aan de beurt dan in de loop van de ochtend. Reparaties worden aangenomen tot 11.00 uur.

Mevrouw Carla Jung kwam met een stofzuiger die net wat ouder is dan vijf jaar en daardoor net buiten de garantie valt. “Hij stond al een paar maanden kapot in de kelder. Waarom ik niet eerder ben gegaan? Gemakzucht denk ik. Maar ik ben blij dat ik nu geweest ben, want hij doet het weer. Met twee man zijn ze er een flinke tijd mee bezig geweest vanochtend, voordat ze erachter kwamen waar het probleem zat. Je kunt wel zien dat het doorzetters zijn, die niet snel opgeven en er plezier in hebben om uit te vinden waar het mankement zit. Er zat een slangetje verstopt in mijn stofzuiger. Ik heb een hond, dus ik kan me voorstellen dat er ook wat haren tot de verstopping hebben geleid”, zegt mevrouw Jung, die een geboren en getogen Schiedamse is. “Ik vind het een mooi initiatief dit Repair Café. Als ik weer iets heb dat kapot is en dat de moeite waard is om te repareren, ga ik weer, en dan meteen, niet eerst maanden uitstellen zoals ik nu heb gedaan.”

Foto boven: de vrijwilliger van het Repair Café en mevrouw Carla Jung met de gerepareerde stofzuiger
Foto onder: vrijwilligers van het Repair Café hebben de stofzuiger gedemonteerd en zijn op zoek naar het mankement
Foto's door Stichting Olivier

twee2

06-04-2023