Nieuwe expositie KunstWerkt ‘Door Licht Geraakt’

Nieuwe expositie KunstWerkt ‘Door Licht Geraakt’

SCHIEDAM - Van 11 juni tot en met 9 juli 2023 vindt bij KunstWerkt in Art Centre Schiedam de expositie ‘Door Licht Geraakt’ plaats. Voor deze expositie hebben zes deelnemende kunstenaars zich laten inspireren door het begrip 'licht' in meerdere betekenissen. De werken die hiervan het resultaat zijn, laten een grote variatie aan verbeeldingskracht zien.

De exposerende kunstenaars zijn:
Ahrend van Ipenburg, beelden
Dick Berckenkamp, gedichten bij de foto's
Fieke Hordijk, beelden en wandobjecten
Jan Wagner, pastelkrijttekeningen
Marco Hamoen, fotografie
Nikolaj Dielemans, schilderijen

Ook de georganiseerde randactiviteiten spelen in op het begrip ‘licht’. Zo geven dichters tijdens een poëziemiddag hun interpretatie van ‘licht’. In een optreden van een blaaskwintet wordt gespeeld met 'licht'.

De opening wordt zondag 11 juni om 15.30 uur verricht door Arjen Baas, voormalig voorzitter van KunstWerkt.

Tijdens het festival ‘Proef! De Plantage’ vinden op 24 juni om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur rondleidingen door de expositie plaats.

Op zondag 25 juni, aanvang 15.00 uur, vindt de poëziemiddag plaats. Dichters/schrijvers Joz Knoop, Yvette Neuschwanger, Mirjam Boomert, Dick Berckenkamp, Piet Janssen en Marceline de Waard hebben zich door het begrip ‘licht’ laten inspireren en dragen hun gedichten voor. Dit alles met intermezzo’s van livemuziek gespeeld door John Valk. De presentatie is in handen van Nely Koetsier.

Op zondag 2 juli, aanvang 15.00 uur, treedt het Blaaskwintet 010 op waarbij Dick Berckenkamp een digitale live-action performance geeft. Blaaskwintet 010 bestaat uit Susan Dorrenboom (fluit), Frank van den Berg (hobo), Peter Vliegenthart (klarinet), Erica Bos (hoorn) en Ank Hartendorp (fagot). Zij spelen werken van Reicha, Danzi, Hindemith, Ibert en Hugo de Groot.

De finissage vindt op zondag 9 juli om 15.30 uur plaats in de vorm van een muzikaal slotakkoord.

"Zelf heb ik een fascinatie voor licht. Die geboeidheid kun je terugzien in mijn werk. Je ziet daarin licht en het tegenovergestelde donker; je ziet schaduwen. Ik zie 'licht' als bron van alle kunsten", zegt Nikolaj Dielemans, initiatiefnemer en curator van deze expositie. "Licht heeft meerdere begrippen en ieder kan daar zijn eigen invulling aan geven. Er is de fotograaf die speelt met strijklicht. Zonder verlichting zouden we niet kunnen werken en er is ook nog de met een hoofdletter geschreven Verlichting. Met licht bedoelen we ook de tegenhanger van zwaar; dat kan letterlijk bedoeld worden in de zin van gewicht, of figuurlijk, zoals in de muziek. In de bouwkunst kan een licht gebouw op de gebruikte materialen duiden, maar ook op de hoeveelheid licht dat het doorlaat. Om niet te vergeten, licht is ook de bron van energie. Licht, je raakt er niet over uitgedacht en daarom zo geschikt om ons erdoor te laten inspireren en hieraan uitdrukking te geven in een expositie."

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 51 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam
Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur

Website: www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media:
facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
linkedin.com/company/stichtingkunstwerk

Foto: 'Soloduivelsdans', Fieke Hordijk (werk naar aanleiding van muziek van Simeon ten Holt uit 1986), foto door Fieke Hordijk

30-05-2023