Nieuwe banken op het plein van de Boshoek geplaatst

Nieuwe banken op het plein van de Boshoek geplaatst

SCHIEDAM - Natuurcentrum de Boshoek in Schiedam Noord heeft door de vrijwilligers gerenoveerde banken op het plein geplaatst.

schoon

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Menig bezoeker heeft jarenlang heerlijk in de schaduw kunnen zitten op de bank rondom de boom op het plein. Deze bank is ontstaan en gemaakt door de eerste groep vrijwilligers van de Boshoek. Wat zij toen nog niet wisten maar nu wel is dat de wortels van de Kaukasische vleugelnootboom de bank omhoog zouden drukken. Dit hebben de vrijwilligers jaren kunnen bijhouden en herstellen maar nu gingen er ook planken loszitten waardoor er ongelukken zouden kunnen ontstaan. Toen de Boshoek vier oude banken aangeboden kreeg, die weliswaar vuil waren en waarvan het houtwerk groen van de aanslag was, heeft de Boshoek deze met beide handen met dank in ontvangst genomen.

scuur

Allereerst hebben de vrijwilligers de vier banken met een hogedrukreiniger met warm water zo schoon mogelijk gespoten. Nadat alles met de hogedrukreiniger was schoongespoten, is alles uit elkaar gehaald en gemerkt zodat de juiste planken weer op de juiste banken konden worden geplaatst.Toen moest het houtwerk eerst nog goed drogen maar toen het droog was zijn de vrijwilligers flink gaan schuren om de restanten van de achtergebleven groene aanslag te verwijderen. Door middel van een schuurmachine hebben zij alle planken geschuurd en in de beits gezet.

Maar de andere vrijwilligers moesten toen nog het echt zware werk gaan verrichten. Namelijk de vier banken moesten nog ingegraven worden wat niet meeviel door de wortels van de boom zoals goed te zien is op onderstaande foto.

wortel

Maar  de banken moesten ook goed verdeeld in een halve cirkel op het plein worden gezet. Met al het graafwerk en stenen op maat maken erbij heeft dit alles wel veel zweetdruppels gekost maar het eindresultaat mag er dan ook wel zijn. 

En nu maar hopen dat eindelijk snel het weer flink gaat opknappen zodat de bezoekers weer lekker op de banken kunnen plaatsnemen en zo onder meer de vogels kunnen observeren in hun doen en laten en naar de mooie planten en bloemen kunnen kijken in de tuin van de Boshoek.

De Boshoek is vrij toegankelijk om van flora en fauna te kunnen genieten in de tuin en is geopend op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.
https://natuurcentrumdeboshoek.nl/

ad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23-05-2021