Ook fiscaal is het leuk om iets te schenken

Niets is plezieriger dan een mens te verrassen door hem meer te geven dan waarop hij hoopte

Niets is plezieriger dan een mens te verrassen door hem meer te geven dan waarop hij hoopte

SCHIEDAM - December is een feestmaand. Een maand vol cadeaus. Cadeaus om te krijgen. En – misschien nog wel leuker – cadeaus om te geven. Ook fiscaal is het leuk om iets weg te geven. In fiscaal jargon: om te schenken.

door Jeroen de Vos

Een waarschuwing vooraf: schenk niet zomaar. Maar informeer vooraf over de fiscale (on)mogelijkheden. In beginsel is schenken namelijk belast met schenkbelasting. Tegen een tarief dat kan oplopen tot wel 40%!

Gelukkig zijn er een heleboel vrijstellingen. Zo kun je aan wie je maar wilt (neefjes, nichtjes, kleinkinderen of de buurman) € 2.208 onbelast schenken.

Aan je kinderen kun je zelfs € 5.515 schenken. Belastingvrij en zonder dat je daarover aangifte hoeft te doen. En het leuke is: dat kan elk jaar weer. In 2021 worden deze bedragen verhoogd tot € 3.244 en € 6.604.

Nog niet onder de indruk? Als je kind 18 jaar of ouder is, geldt tot zijn/haar 40e verjaardag eenmalig (!) een verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting. Deze bedraagt € 26.457.

Nog dieper in de buidel kun je tasten voor een dure studie: dat mag tot € 55.114 onbelast. Ook hier geldt: eenmalig en vanaf 18 tot 40 jaar.

Last but not least is er de schenkingsvrijstelling voor de woning ten bedrage van € 103.643. Gek genoeg is deze vrijstelling niet beperkt tot kinderen. In theorie kun je wie dan ook (mits 18 of ouder en jonger dan 40) deze schenking doen.   

Waarom zou je eigenlijk schenken – behalve omdat je veel van je kinderen houdt?

Nou, bijvoorbeeld omdat je daarmee 20% erfbelasting bespaart.

Stel dat je één kind en twee kleinkinderen hebt. En € 200.000 aan spaargeld. Bij overlijden is er dan € 23.138 erfbelasting verschuldigd.

Je had ook elk jaar € 5.515 aan je kind en tweemaal € 2.208 aan je kleinkinderen kunnen schenken. Als je dat gedurende 5 jaar voorafgaand aan je overlijden had gedaan, was er € 13.207 erfbelasting verschuldigd.  Een belastingbesparing van ruim € 10.000 in slechts 5 jaar tijd! Alleen maar door te schenken wat je (klein)kinderen anders toch zouden erven.

Bijkomend voordeel van al dit schenken kan zijn dat je je de belastingheffing in box 3 over de schenkingen bespaart. Dit geldt zeker als je kinderen de vrijstelling voor de belasting over hun vermogen (box 3) nog niet hebben gebruikt. Dat heffingsvrije vermogen gaat omhoog en bedraagt in 2021 vijftigduizend euro per persoon. 

Wil ik besluiten met een kerstgroet (vrij naar Baudelaire): Niets is plezieriger dan een mens te verrassen door hem meer te geven dan waarop hij hoopte. Fijne dagen!

Foto: Jeroen de Vos, belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs


Hier lees je een eerdere fiscale column door Jeroen de Vos:de notaris krijgt het druk in december

19-12-2020