Van stadspils (5%) tot Zwart Nazareth (9%)

Nico en Lindy lanceren zeven soorten bier 'Scyedam'

Nico en Lindy lanceren zeven soorten bier 'Scyedam'

SCHIEDAM - Sinds kort heeft Schiedam ook een eigen bier: 'Scyedam' genaamd. Scyedam is er als pils en als zes speciale bieren.

door Jan Schrijver

bier

Het pilsje heeft het laagste alcoholpercentage (5%), het speciale bier met de naam Zwart Nazareth het hoogste (9%). Het op de markt brengen van Scyedam-bier is een initiatief van Nico van der Want (40) en Lindy van Cauter (30). Nico van der Want is geen onbekende bij het winkelend publiek. Veel mensen zullen hem kennen als slager bij Slagerij Jacq Groeneveld aan het Land van Belofte 1. 

Het begon als een hobbyproject, vertelt Nico van der Want. "Ik kreeg zo'n twee jaar geleden van mijn vriendin Lindy een doe-het-zelf bierbrouwpakket. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Om eerlijk te zijn, de eerste biertjes waren niet best, de een te troebel, de volgende leek wel een schuimspuit. Door vol te houden, werd het steeds beter, en lukte het zelfs om verschillende lekkere biertjes te maken. Dan ga je doorproeven met vrienden, krijg je feedback, en wordt het allengs beter. Combineer dat met het feit dat we in Schiedam geen bierbrouwer hebben. Dé jeneverstad dus, waar een bierbrouwer ontbreekt. Dat leek ons een gat in de markt."

"Maar als je het ontwikkelde bier dan in productie wilt gaan nemen voor de verkoop, loop je aan tegen de regels die er zijn. En weet je ook dat je thuis niet voldoende capaciteit hebt om professioneel te brouwen in voor de verkoop benodigde grotere volumes. Dat kun je oplossen door middel van zogenoemde 'huurbrouw'. Ik ben op zoek gegaan naar een ambachtelijke brouwerij, waar nog geen grote biermerken een vinger in de pap hebben. Die heb ik gevonden in Purmerend. Daar wordt het bier gebrouwen, gebotteld en opgeslagen. Daar ben ik een kleine twee dagen per week te vinden nu; ik kan dat goed combineren met mijn werk als slager."

Het bier zal niet te koop zijn bij supermarkten, maar bij kleine speciaalzaken in Schiedam en in de horeca. 

"Ons doel is ooit een eigen brouwerij te hebben, die hier in Schiedam gevestigd zal zijn. Let wel, dat is verre toekomst", zo besluit Nico van der Want.

Hier vind je de website van het jonge biermerk.

Foto's: bron Scyedam, een stad, een bier, anno 2021

10-02-2022