Nexus wint kraker tegen Oosterkwartier uit strafworp in laatste minuut

Nexus wint kraker tegen Oosterkwartier uit strafworp in laatste minuut

KORFBAL - Op eigen veld in Schiedam heeft Nexus zaterdag in een gelijkopgaande wedstrijd tegen Oosterkwartier in de slotfase de overwinning met 14-13 binnengesleept. Ook de volgende twee wedstrijden moeten gewonnen worden om mogelijk nog een kans te maken op promotie naar de tweede klasse.

Met het einde van de competitie in zicht beginnen de wedstrijden van Nexus steeds belangrijker te worden. Het behalen van de tweede plaats, en daarmee promotie naar de 2e klasse, is nog steeds mogelijk maar hiervoor moeten dan wel alle wedstrijden gewonnen worden. Deze laatste wedstrijden zijn tegen de huidige nummer 1 Sporting Badhoevendorp, nummer 2 Thor en nummer 3 Oosterkwartier. De eerste kraker op het programma was de wedstrijd tegen Oosterkwartier uit Haarlem. In de uitwedstrijd was er na een zeer spannende wedstrijd een gelijkspel uitgekomen. Buiten deze gelijke stand was ook duidelijk dat de ploegen ook qua samenstelling erg aan elkaar gewaagd waren. Dit alles beloofde dan ook een absolute kraker afgelopen zaterdag.

Op de zeer zonnige maar ook erg winderige zaterdag 28 mei begon Nexus sterk aan de wedstrijd. De eerste aanvallen verliepen nog enigszins rommelig maar door sterk verdedigend werk kon Nexus goed blijven herhalen tot Kim Majoor uiteindelijk de score opende met een scherpe doorloopbal. Na de openingstreffer bleef het aanvallende spel van Nexus erg sterk en werd er voornamelijk over de dames een groot aantal kansen gekregen. Uiteindelijk werd de 2-0 gemaakt uit een gewonnen reboundduel door Noah Poppelier. Na de vakwissel kwam Oosterkwartier met één van de gevaarlijke mannelijke spitsen in de aanval. In de uitwedstrijd had Nexus moeite gehad hier controle op te krijgen, iets wat ook nu weer het geval bleek. Na een snelle korte kans en een strafworp stond er dan ook alweer een 2-2 gelijke stand op het scorebord. Gedurende deze openingsfase werd het spel ook snel erg fysiek. Beide teams speelden met lange heren in rebound en deze duels werden door de scheids niet kort gehouden waardoor er al snel een 'vrij-worstel-competitie onder de korf' ontstond. Door dit fysieke en rommelige spel volgden de scores elkaar niet snel op. Nexus wist door een korte kans van Jochem Schuurman en doelpunten van Noah Poppelier wel telkens op voorsprong te komen maar Oosterkwartier beantwoordde ieder doelpunt, wat tot een zeer magere 6-6 ruststand leidde.

Na de rust begon coach Mario Bernard met de eerste wissel, Sef de Hart werd vervangen door Stefan Böhm. Met deze extra ingebrachte reboundkracht moest het spel wat dynamischer worden met meer afwisselingen onder de korf. In de eerste aanvallen had dit direct effect, net als in de eerste helft opende Kim Majoor de score ditmaal met een afstandsschot. Maar Oosterkwartier was ook scherp uit de kleedkamers gekomen en wist deze score al snel te beantwoorden (7-7). Wat ook niet veranderde waren de fysieke duels onder de korf. Door het vaak zeer laat -of helemaal niet- fluiten werd de wedstrijd steeds rommeliger en werden de grenzen van het fysieke spel steeds verder opgezocht. Om aan dit fysieke spel te ontsnappen werd Wilfred Koppe gewisseld voor de vedette Nick Pak. Met de inbreng van Nick werd flink ingeleverd op reboundkracht maar kwam er wel meer snelheid in het spel. In deze fase kwam Oosterkwartier wel voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Maar de rollen werden nu opnieuw omgedraaid en Nexus kwam door een knap afgewerkte korte kans van Nick Pak snel weer op gelijke hoogte (9-9). De spanning begon nu ook steeds voelbaarder te worden. Beide ploegen moesten winnen, wilden ze nog zicht houden op een mogelijke promotie. Deze spanning zorgde er in ieder geval niet voor dat het niveau van de wedstrijd erop vooruitging. Beide ploegen hadden moeite om tot goed uitgespeelde kansen te komen. Het leek of Oosterkwartier hier het beste doorheen speelde door het zeer sterke aanvallende spel van hun dames wat weer in een voorsprong resulteerde 9-10. Maar ook aan de kant van Nexus werden de dames nadrukkelijk gezocht en scoorde aanvoerster Juliette van Schie met een scherp afstandsschot de 10-10.

Met deze gelijke stand ging het laatste kwartier van de wedstrijd in. Nexus versierde een 2-tal strafworpen die door Daphne Poot en Dionne van Dijk vakkundig werden afgerond. Maar Oosterkwartier wist zoals gedurende de hele wedstrijd beide keren direct te antwoorden wat in een 12-12 resulteerde. In deze absolute slotfase werd de spanning steeds hoger en kwam Oosterkwartier na een -in Nexus ogen- uit de handen getrokken bal en knap verdedigd schot op voorsprong 12-13. Het duel werd nu grimmiger, na het nodige duw en trekwerk bleek dat Juliette van Schie lelijk ten val gekomen was wat ertoe leidde dat ze gewisseld werd voor Laura Seip. Wilfred Koppe was ondertussen binnen de lijnen gekomen voor Noah Poppelier en mocht direct ook de toegekende strafworp verzilveren: 13-13. Met de laatste minuut lopende kwam het vak van Nick Pack in de aanval. Dit kon natuurlijk maar één ding betekenen, shuffle-time. Ook deze keer stelde Nick niet teleur en stuurde zijn tegenstander volledig het bos in. De gegeven strafworp scoorde hij hierna ook vakkundig waarmee hij Nexus op een 14-13 voorsprong zette. Oosterkwartier had hierna nog één aanval maar door een sterke rebound van Laura Seip werd de overwinning veiliggesteld.

Met deze winstpartij houdt Nexus nog steeds zicht op de 2e plaats maar is hier wel van andere resultaten afhankelijk. De opdracht voor de ploeg van trainer Bernard is duidelijk, alle aankomende wedstrijden moeten gewonnen worden. Met wedstrijden tegen Thor en Sporting Badhoeverdorp op de planning belooft dit een zeer spannende maand te worden. 

Foto: matchwinner afgelopen zaterdag Nick Pak, op deze archieffoto in actie in de uitwedstrijd tegen Oosterkwartier die in een gelijkspel eindigde

30-05-2022