Nexus verliest in slotfase van naaste belager ACKC

KORFBAL - De nummer 2 in de ranglijst, Nexus, is er zaterdag in de uitwedstrijd tegen ACKC, de nummer 3 in de stand, niet in geslaagd de voorsprong te vergroten. In een uiterst spannende wedstrijd, met een 7-6 achterstand voor Nexus bij rust, werd in de slotfase van de wedstrijd door de thuisploeg het winnende punt gescoord: 14-13.

Nexus moest zaterdag in de negende speelronde in Giessen aantreden tegen ACKC uit Almkerk. In de thuiswedstrijd had Nexus een 1-7 achterstand goed weten te maken en 16-14 weten te winnen. ACKC stond voor aanvang van de wedstrijd in de ranglijst 1 plaats onder de nummer 2 in de tabel, Nexus, wel met een gat van 6 punten. Voor de thuisploeg was dit dus een laatste kans om de aansluiting met de tweede plaats, die recht geeft op promotie naar de eerste klasse, enigszins terug te krijgen en geen verloren seizoen te spelen. Nexus zou met een winstpartij misschien al wel met 1 been in de 2e klasse kunnen staan. Genoeg ingrediënten dus voor een spannende wedstrijd. Spannend zou het ook zeker worden, al duurde het tot ver in de 2e helft voordat de wedstrijd echt ontvlamde. Na een 7-6 ruststand zou Nexus pas in de slotfase steeds een kleine voorsprong pakken. Een definitief gat kwam er echter niet, waarna ACKC in de laatste minuut een door het thuiskamp luid bejubelde overwinning wist te pakken (14-13).

Dat het daadwerkelijk een spannende wedstrijd werd, werd al snel ook duidelijk in de wedstrijd. Het werd een tactisch steekspel waar ACKC lengteoverwicht had op de dames en Nexus juist op de heren. De eerste doelpunten waren voor de thuisploeg, maar Nexus antwoordde vanuit het andere vak direct en bracht de score terug op 2-2. Opnieuw was het de thuisploeg die de voorsprong pakte, maar Nexus liet ACKC niet uitlopen en het verschil werd nooit groter dan 2 punten. Doelpunten waren schaars aan beide zijden, mede door enkele slordigheden in plaatsing en afronding aan beide kanten. De ruststand werd bepaald op een iets wat magere 7-6. Een fikse streep door de Schiedamse rekening was ook het uitvallen van Juliette van Schie met een rugblessure.

Het eerste deel van de tweede helft verliep niet veel anders. ACKC liep even uit naar 9-6, maar Nexus bracht al snel weer de stand terug tot 9-9. Inmiddels waren er nog maar 10 minuten te spelen en ging het tactische steekspel verder. Aan beide kanten werden enkele wissels doorgevoerd in de hoop iets te forceren. Dit leek in eerste instantie goed uit te pakken voor de Schiedammers. Via een 10-11 stand kwam de ploeg met nog 5 minuten te spelen voor het eerst op voorsprong. ACKC antwoordde echter direct met een schot en kwam terug op 11-11. Opnieuw was het Nexus dat nog tot tweemaal toe op voorsprong kwam, 11-12 en 12-13. Maar opnieuw was het de thuisploeg die de score ook weer beide keren direct terugbracht. Met nog een minuut te spelen stond het 13-13 en kreeg ACKC een vrije bal. Daar waar de hele wedstrijd de vrije ballen aan beide zijden niet benut werden, viel hij in de slotmintuut wel binnen. Nexus kreeg nog een halve minuut om weer gelijk te maken, maar de aanval werd te gehaast gespeeld waardoor de bal verloren ging en de wedstrijd gespeeld was.

Nexus blijft na dit verlies op de tweede plek staan maar ziet zowel ACKC als OZC (dat verrassend van koploper Movado wist te winnen) terugkomen tot 4 punten. Nexus verzuimde hiermee dus ook om terug te komen op gelijke hoogte met de koploper. Een duur puntverlies voor de Schiedammers, maar de ploeg heeft nog steeds promotie naar de eerste klasse in eigen hand. Iets waar vooraf aan de competitie enkel van gedroomd werd. Nexus heeft twee weekenden vrijaf en vervolgt de race om promotie op 4 maart, de ploeg gaat dan op bezoek bij DSO in Klundert.