Nelleke Noordervliet te gast in Literair Café

Nelleke Noordervliet te gast in Literair Café

SCHIEDAM – Schrijfster Nelleke Noordervliet komt op donderdag 30 mei naar het Literair Café in de Korenbeurs. 'Het schrijverschap is een beroep met veel facetten', zegt Noordervliet. 'De tijd van eenzaam geploeter op een zolderkamertje is allang voorbij. De schrijver van nu staat met beide benen in de maatschappij en gaat de straat op om zijn werk onder de aandacht te brengen. Hij of zij zoekt de lezer op om in gesprek te gaan. Lezers op hun beurt stellen dat gesprek op prijs.'

Nelleke Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze was jarenlang politiek actief voor de Partij van de Arbeid. In 1987 debuteerde Nelleke met Tine of De Dalen waar het leven woont, over het leven van de eerste vrouw van schrijver Multatuli. Voor haar boek De naam van de vader nam ze in 1994 de Multatuliprijs in ontvangst. Noordervliet publiceert verhalen, columns, essays en lezingen in verschillende tijdschriften en weekbladen. Haar werk kenmerkt zich door een grote interesse voor het verleden.

Nelleke Noordevliet: 'De schrijver en de lezer lijken op elkaar. De eerste vangt de wereld van zijn verbeelding in letters, in taal. De laatste maakt die wereld vrij uit de letters die hij leest. Beiden zijn daarin creatief. Over dat proces van bedenksel tot taal en alles wat ermee samenhangt, vertel ik graag.' In 2018 ontving ze de Constantijn Huygensprijs. In 2022 werd haar de Gouden Ganzenveer toegekend.

Literair Café
Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Praktische informatie
Datum:
Donderdag 30 mei van 20.00 tot 22.00 uur.
Locatie:
Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree:
€10,- (€2,50 korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun CJP €5,-).

Kaarten bestellen via de website van de bibliotheek.
De boekverkoop wordt verzorgd door boekhandel Het Schiedams Boekhuis.

Foto:
Nelleke Noordervliet

13-05-2024