Natuurcafé over paddenstoelen in natuurcentrum De Boshoek

Natuurcafé over paddenstoelen in natuurcentrum De Boshoek

SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Zaterdag 7 oktober 2023 van 10.00 tot 12.00 uur houdt Natuurlijk Waterweg-Noord een natuurcafé over paddenstoelen.

Iedereen heeft vast weleens een vliegenzwam gezien, de meest bekende rode paddenstoel met witte stippen. Maar er zijn nog veel meer bekende en minder bekende paddenstoelen. André Jongeling van Natuurlijk Delfland gaat ons daar het één en ander over vertellen.

Paddenstoelen hebben een belangrijke rol in ons ecosysteem. Voor veel planten en dieren is het een belangrijke voedselbron. Er zijn zeer veel soorten: eetbaar, giftig, geneeskrachtig en in gebruik als drug. Ze zijn er in vele kleuren en verschijningsvormen. Hoe groeien paddenstoelen en hoe verspreiden ze zich? Lange tijd was dat onbekend en omdat ze zo plotseling verschijnen, werden ze meestal in verband gebracht met de duistere wereld en bovennatuurlijke krachten: het rijk van padden, heksen, elfen, dwergen en duivels. Vandaar veel van die magisch klinkende namen zoals Duivelsei, Heksenboleet, Satansboleet, Elfenbankje, Heksenkring en Heksenboter. Leuk weetje, nietwaar. Kom langs en maak kennis met de wondere wereld van paddenstoelen.

Het natuurcafé vindt plaats in Natuurcentrum de Boshoek, Bospad 3 3121 CJ in Schiedam. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Koffie en thee 1 euro.

Wat is en doet Natuurlijk Waterweg-Noord KNNV
Wij staan voor samenleven met de natuur en zijn een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat gaat via werkgroepen, excursies, inventarisaties, cursussen, lezingen, adviezen en vertegenwoordigingen. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

Vanaf 1988 is de vereniging gevestigd in natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, 3121 CL Schiedam. Per gemeente is er een contactpersoon aan wie vragen gesteld kunnen worden.

Natuurlijk Waterweg-Noord is actief voor FLORON en Sovon.

Tekst: door KNNV Waterweg-Noord
Foto: door Louise Melchers
(infotorial)

25-09-2023