Verkenning nieuwe coalitie van start; een vraag zal zijn, komt DENK in het college?

Nathalie Gouweleeuw licht op 21 april haar advies voor mogelijke coalities toe

Nathalie Gouweleeuw licht op 21 april haar advies voor mogelijke coalities toe

SCHIEDAM - Verkenner voor de te vormen coalitie, oud-VVD-wethouder Nathalie Gouweleeuw, zal op donderdag 21 april a.s. in een speciale raadsvergadering haar advies toelichten welke mogelijkheden er zijn voor een coalitie. Het huidige college van B&W blijft aan tot er een nieuw college aantreedt.

De gemeente meldt vanmiddag in een persbericht:

"Het proces om te komen tot een nieuwe coalitie gaat van start. Na een startbijeenkomst met alle gemeenteraadsleden zal de verkenner, Nathalie Gouweleeuw, gesprekken voeren met alle fracties. Dat leidt tot een advies welke mogelijkheden er zijn voor een stabiele coalitie. Op donderdag 21 april aanstaande zal zij haar advies toelichten in een speciale raadsvergadering. 

In gesprekken met vertegenwoordigers van alle partijen die in de nieuwe gemeenteraad zijn gekozen zal Gouweleeuw onderzoeken welke coalities mogelijk zijn voor de vorming van een nieuw college.

In een gezamenlijke startbijeenkomst op maandag 4 april hebben alle fracties gelegenheid kennis te maken met Gouweleeuw. Vervolgens zal zij van 6 tot en met 13 april gesprekken voeren met twee vertegenwoordigers per fractie. Haar advies zal op donderdag 21 april worden besproken tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Gouweleeuw: “Ik ben een Schiedammer in hart en nieren en deze stad verdient een gezond bestuur.  De komende weken ga ik open gesprekken voeren en kom ik met een advies over wat er mogelijk is.”

Na de verkenning wordt overgegaan tot het formatieproces. Hierin wordt onderhandeld tussen verschillende partijen over een coalitieakkoord en een nieuw college. Het huidige college blijft aan tot een nieuw college gevormd en benoemd is."

Commentaar redactie:
De VVD is evenals de vorige verkiezingen de grootste partij en heeft opnieuw zes zetels. Coalitiepartij AOV incasseerde een nederlaag (van 4 naar 2 zetels) en er is nu onrust binnen de partij. Coalitiepartij D66 leverde een zetel in (van 4 naar 3). GroenLinks en PS, die gezamenlijk een wethouder leverden in de lopende raadsperiode, stapten na de zomer uit de coalitie. Zowel GroenLinks (van 3 naar 4) als PS (van 2 naar 3) groeide. Huidige coalitiepartij CDA heeft in de huidige raad 2 zetels en leverde een wethouder, en heeft in de komende raad opnieuw 2 zetels. Net zoveel als nieuwkomer Lijst 12 en als gelijkblijver LOS met ieder 2 zetels. PvdA groeide daarentegen van 2 naar 4 zetels. Ook de OPS werd een partij van meer belang met een groei van 2 naar 3 zetels. Het zijn wat cijfers die duidelijk maken dat het een complexe puzzel wordt voor Gouweleeuw. Daarbij komt dat DENK voor de tweede verkiezingen op rij vier zetels behaalde. De partij heeft uitgesproken graag in het college te willen. Of DENK al dan niet in het college van B&W zal komen, zal ongetwijfeld een van de centrale vragen zijn die de kiezers in Schiedam (en de niet-kiezers in Schiedam die gezien de lage opkomst helaas in de meerderheid zijn) zal bezighouden. 

De zetelverdeling is/wordt:

zetek

Foto: de uitslagenavond (foto door Louise Melchers)

24-03-2022