Fiscale column

Naar de zaak met de fiets van de zaak

Naar de zaak met de fiets van de zaak

SCHIEDAM - Fietsen is gezond, je staat nooit in de file, de stikstof-uitstoot is nihil en het is ook nog eens stukken goedkoper dan de auto: de fiets heeft eigenlijk alleen maar voordelen! Dat is ook de reden dat de fiets van de zaak de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. 

door Jeroen de Vos

Ben je ondernemer met personeel en overweeg je je personeel een fiets of e-bike te verstrekken? Of ben je werknemer en overweeg je er een aan je werkgever te vragen? Houd in elk van de gevallen dan wel rekening met de fiscale aspecten. 
 
Voor de fiets van de zaak geldt een bijtelling van 7% van de winkelprijs. Deze bijtelling staat op de loonstrook. Stel: je rijdt een fiets van € 1.500, dan is de jaarlijkse bijtelling € 105. Dat kost je aan loonbelasting maximaal € 52; één euro per week!
 
Anders dan bij de auto van de zaak is er trouwens geen tegenbewijsregeling om onder de bijtelling uit te komen. De ter beschikking gestelde fiets wordt geacht ook privé te worden gebruikt. Deze bepaling heeft de wetgever opgenomen omdat privégebruik van een fiets praktisch niet te controleren valt.

Je hoeft als werkgever overigens niet per se zelf een fiets te kopen. Je kunt ook de privéfiets van de werknemer financieren. Bij gebruik van een privéfiets kan de werkgever namelijk een onbelaste € 0,21 per km verstrekken voor woon-werkverkeer en andere zakelijke fietsreizen.

TIP: met behulp van deze regel kun je – met een beetje geduld – een volledig belastingvrije fiets aan de werknemer geven. Dat gaat zo: je verstrekt je werknemer een renteloze lening van € 1.500 om een fiets te kopen. De werknemer krijgt van het bedrijf bovendien een vergoeding van € 0,21 per kilometer voor woon-werkverkeer. Stel de woon-werkafstand van de werknemer is 4 kilometer. Per werkdag krijgt hij dus een vergoeding van € 1,68. De werknemer steekt deze vergoeding niet in de zak, maar gebruikt hem voor aflossing van de lening. Als de werknemer 20 dagen per maand werkt, krijgt hij maandelijks een vergoeding van € 33,60. Hij kan de lening van € 1.500 zo in minder dan 4 jaar terugbetalen. 

Wil je als werkgever de fiets gewoon gratis aan de werknemer verstrekken? Dat kan ook. De verstrekking van een fiets kan worden ondergebracht in de zogeheten vrije ruimte. Die vrije ruimte is 1,92% van de totale loonsom tot € 400.000 (daarboven is het percentage 1,18%). Heb je geen vrije ruimte meer over dan moet over het meerdere 80% eindheffing worden betaald. 

Tenslotte voor de dga’s onder de lezers: ook die kunnen gebruik maken van de fiets van de zaak! 

Foto: drs. Jeroen de Vos RB, 
belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs

Hier lees je de vorige fiscale column van Jeroen de Vos:
Wat betekent trouwen eigenlijk voor ieders vermogen? Dat is weerbarstige materie. “Wat is daarop uw antwoord?” 

15-05-2023