Uitvaartverzorger zegt herplanting bomen toe

Na nieuw onderzoek bomenexpert: kap bomen Matrice gaat door

Na nieuw onderzoek bomenexpert: kap bomen Matrice gaat door

SCHIEDAM - Uitvaartondernemer Matrice heeft gisteren een extra onderzoek laten uitvoeren door het bomenadviesbureau Duifhuizen. Het bureau adviseert de drie populieren nog voor de herfst te kappen. Dat laat Matrice vanochtend in een persbericht weten.

"Naar aanleiding van het persbericht van de bomenridders Schiedam over de kap van een
aantal bomen op het terrein van Matrice uitvaartbegeleiding, zijn er veel reacties gekomen
van mensen die, net als de bomenridders, bezwaar maken tegen deze voorgenomen kap", zo laat het persbericht van Matrice weten. Het gaat om drie populieren, een prunus en een acacia. 

Het bericht gaat verder: "Zoals Matrice eerder heeft aangegeven, valt het besluit om een aantal bomen op ons terrein te moeten laten kappen iedereen bij Matrice erg zwaar. Ook wij vinden het behoud van bomen belangrijk en hadden dit liever anders gezien. Uit onderzoek eerder dit jaar door een bomenexpert is gebleken dat er bij 5 bomen op ons terrein sprake is van een onveilige situatie. Ons eerdere besluit om deze bomen te laten kappen was op dit onderzoek gebaseerd.

Zoals u heeft kunnen lezen in het persbericht van de bomenridders Schiedam, trekken zij dit
onderzoek in twijfel en zijn zij van mening dat deze bomen met goed onderhoud wel kunnen
blijven staan. Dit bericht heeft vele en soms ook heftige reacties losgemaakt in de
Schiedamse samenleving, die wij hebben ontvangen. Daarom hebben wij op vrijdag14 oktober een extra onderzoek laten uitvoeren en een rapport laten opmaken door onafhankelijk boomadviesbureau Duifhuizen.

De conclusie uit dit rapport van het onafhankelijke Bomenadviesbureau Duifhuizen
betreffende de drie populieren op ons terrein is dat deze gevaar opleveren en het adviseert
deze bomen nog voor het herfstseizoen en dus zo snel mogelijk te laten vellen (verwijderen).

Wat ook de conclusie was geweest uit dit rapport, wij hadden ons daar dan zonder enige twijfel aan geconformeerd. We hopen dat nu dit rapport er ligt, de Bomenridders dit ook zullen doen.

De drie populieren en de prunus bij de parkeerplaats vallen buiten de vergunningplicht. Deze bomen mogen zonder vergunning gekapt worden. De (zieke) acacia aan de voorzijde valt hier wel onder, dus voor deze boom zal eerst een kapvergunning worden aangevraagd bij de gemeente Schiedam. Tot deze is afgegeven zal deze boom blijven staan.

Alle andere bomen op ons terrein vormen geen probleem voor de veiligheid. Al ons groen en
onze bomen snoeien wij regelmatig en zullen dit blijven doen en zoals altijd deze goed
blijven verzorgen en onderhouden. Matrice uitvaartbegeleiding doet dit al sinds de
ingebruikname van het gebouw en terrein aan de Prins Bernhardlaan.

Zoals altijd al in onze bedoeling lag zal Matrice voor zoveel mogelijk herplaatsing zorgen van de gekapte bomen op ons terrein van een soort van de zogenaamde 1ste grootte. Wij willen dit doen in overleg met de Bomenridders Schiedam. Ook willen wij graag wat terugdoen en het vellen van de bomen op ons terrein extra te compenseren door een aantal jonge nieuwe bomen cadeau te doen aan de bewoners van Schiedam. Wij nodigen de bomenridders dan ook van harte uit om hierbij samen met ons op te trekken op zoek naar goede plekken hiervoor in Schiedam.

Christian van der Gaag,
Directeur Matrice uitvaartbegeleiding B.V."

15-10-2022