Merel Vercammen en Dana Ivanova spelen

Muziek van Schiedammer Joey Roukens in Westvest90-kerk

Muziek van Schiedammer Joey Roukens in Westvest90-kerk

SCHIEDAM - Violiste Merel Vercammen en pianiste Dana Ivanova spelen vrijdagavond 19 april 2024 in de Westvest90-kerk in Schiedam, naast de tweede sonate van Brahms, een programma waarvan het grootste deel Frans georiënteerd is, met onder meer de sonates van Debussy en Poulenc en het stuk Sarasvati van Joey Roukens. Deze in Schiedam geboren componist, die zijn middelbareschooltijd doorbracht op het Stedelijk Gymnasium, behoort tot de grootste componisten van zijn generatie.

Roukens schreef Sarasvati in de hete zomer van 2018. Het is dan ook een broeierig werk geworden, waarin hij elementen van de oosterse muziek heeft gebruikt. Het is geïnspireerd  op de gelijknamige Indische rivier, die door hindoes als heilig wordt beschouwd. Merel  Vercammen: “Een kabbelend beekje wordt een grote rivier, die halverwege het stuk steeds  onstuimiger wordt. Uiteindelijk mondt een kolkende watermassa op extatische wijze uit in  zee. Ook Debussy grijpt in zijn sonate terug op de natuur, lijkt het. Ik hoor in het laatste deel  een pauw die de veren spreidt.” Poulenc schreef zijn sonate voor de beroemde Spaanse  dichter Lorca. “In dit werk ga ik gitaar spelen op de viool. Dat betekent veel plukken aan de  snaren.”

Over de musici
Merel Vercammen treedt op over de hele wereld en speelde in concertzalen als Het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Wigmore Hall in  Londen. Zij was prijswinnares van onder meer de London Grand Prize Virtuoso en het  Prinses Christina Concours.

Dina Ivanova won de derde prijs en de publieksprijs op de  prestigieuze 11th Liszt International Competition in Utrecht. Zij heeft concerten gegeven in Duitsland, Hongarije,  Cuba, Litouwen, Noorwegen, de Verenigde Staten en Rusland. Sinds 2018 vormen  Vercammen en Ivanova een vast duo.

In hun optredens combineren zij de grote en bekende  werken met onbekende stukken die  meer aandacht verdienen. Hun debuutalbum, dat  lovende recensies ontving in de  internationale pers, werd door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de veertig beste  albums van 2019. Veel van de werken die zij spelen in Schiedam,  staan op hun derde album dat in september verschijnt.

Violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova
Vrijdag 19 april 2024 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam 
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Fotografie
Marco Borggreve

Fotobijschrift
Links: violistie Merel Vercammen
Rechts: pianiste Dina Ivanova

08-04-2024