Muskusrattenbeheer is actief in Schiedam

Muskusrattenbeheer is actief in Schiedam

SCHIEDAM - In het Prinses Beatrixpark is vandaag een muskusrattenbestrijder actief. De muskusrat is een zogenoemde invasieve exoot. Het dier brengt schade aan dijklichamen en oevers aan en wordt actief bestreden.

Ondatra_zibethicus_FWS

De muskusrat kwam aanvankelijk uitsluitend in Noord-Amerika voor. In 1904 werd de muskusrat geïmporteerd in Tsjechië voor de pelsdierfokkerij. In 1938 werd het dier voor het eerst in ons land gespot. 

Bij Muskusrattenbeheer West- en Midden- Nederland werken ongeveer 120 muskusrattenbestrijders. Deze organisatie doet dat voor zes waterschappen, waaronder het Hoogheemraadschap van Delfland. 

De muskusrat of bisamrat of waterkonijn (ondatra zibethicus) is een knaagdier uit de onderfamilie van de woelmuizen en behoort niet tot de ratten. De kop-romplengte ligt tussen de 25 en 40 centimeter. De sterke afgeplatte staart kan een lengte hebben van 19 tot 28 centimeter. Het dier kan tot 1,7 kg wegen. De muskusrat zwemt met de rug boven water. Dat doet de beverrat ook, maar die is te onderscheiden door onder meer een dunne, ronde staart. De muskusrat is ongeveer vier keer zo zwaar als de bruine rat, die alleen met zijn kop boven water zwemt.

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld Wikipedia
of de website van Muskusrattenbeheer.

Foto onder het intro: de muskusrat in Noord-Amerika (door David Menke - This image originates from the National Digital Library of the United States Fish and Wildlife Service, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=357863 )

Foto: de auto van Muskusrattenbeheer vandaag in het Prinses Beatrixpark (foto door Louise Melchers)

muskusrattenbeheer

08-06-2022