Voorstel van college van B&W

Monumentenstatus voor Glasfabriek én Coca-Cola-bottelarij

Monumentenstatus voor Glasfabriek én Coca-Cola-bottelarij

SCHIEDAM - Het college van B&W heeft het voornemen bekendgemaakt delen van de voormalige Glasfabriek en delen van de voormalige fabriek waar limonade werd gebotteld aan te wijzen als gemeentelijke monumenten. Dit industrieel erfgoed bevindt zich in het te ontwikkelen gebied Nieuw-Mathenesse.

bot2 (2)Aanleiding voor het besluit vormde een onderbouwd verzoek daartoe van de Historische
Vereniging Schiedam (HVS).

Ten aanzien van de voormalige Glasfabriek gaat het om het hoofdkantoor en de achterliggende steenloods/administratiekantoren met tussenliggende tuin en om de silo’s en de transportband vanaf de Buitenhaven.

Wat betreft de voormalige bottelarij van Coca-Cola, die zich bevindt aan de Van Cleeffstraat (die ligt achter de zogenoemde 'Grensflat') wordt door het college in een brief aan de gemeenteraad opgemerkt: "Diverse onderzoeken naar monumentaal (wederopbouw)erfgoed in onze gemeente hebben de bijzondere cultuurhistorische waarde van de voormalige bottelarij van de Coca-Colafabriek erkend en geadviseerd tot aanwijzing als gemeentelijk monument. Het is onderdeel van een complex, waarvan diverse onderdelen dusdanig zijn gewijzigd, dat bescherming daarvan niet aan de orde kan zijn. Er is dus sprake van een aanwijzing die ziet op onderdelen van het complex, die het meest sprekend en bijzonder zijn."

De eigenaren van de panden zijn van het voornemen tot aanwijzing als gemeentelijk monument op de hoogte gesteld. Zij kunnen hierop hun zienswijze geven. "Wij willen graag met hen het gesprek aangaan, zowel vanuit monumentenzorg als vanuit de gebiedsontwikkeling. Wij willen voor ons definitieve besluit een brede belangenafweging maken met oog op een goede ontwikkeling van het gebied", aldus het college. 

Tegen het definitieve besluit van de gemeente staat voor alle belanghebbenden bezwaar en beroep open.

Foto's: op de foto boven het artikel zie je de bottelarij op de voorgrond en op de achtergrond de glasfabriek; op de foto onder het intro zie je de bottelarij en de grensflat (c) De Schiedammer Online

15-09-2021