Drietal in Schiedam en Vlaardingen aangehouden

Minimaal een ton buit gemaakt met vriend-in-noodfraude

Minimaal een ton buit gemaakt met vriend-in-noodfraude

ROTTERDAM/SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Agenten van de Financiële Opsporing van de eenheid Rotterdam hebben op 30 augustus drie verdachten tussen 22 en 25 jaar uit Schiedam en Vlaardingen in hun woonplaats aangehouden. Ze zouden meerdere malen een zogenoemde 'vriend-in-noodfraude' hebben gepleegd.

Dat heeft de politie gisteren laten weten. De politie licht toe: deze vorm van fraude kenmerkt zich doordat er, vaak via whats app, de indruk wordt gewekt dat een vriend of familielid dringend geld nodig heeft. Slachtoffers boeken dan geld over in de veronderstelling dat zij hun vriend/familielid helpen, terwijl het geld in werkelijkheid wordt overgeboekt naar een rekening van een van de zogenaamde geldezels. De geldezels krijgen vaak een kleine vergoeding. De mannen maakten gebruik van deze geldezels die hun bankrekening ter beschikking stelden. In het onderzoek werden ook tien geldezels als verdachte gehoord. 

Vuurwapen
Bij doorzoekingen in de woningen van de drie hoofdverdachten werd onder meer een vuurwapen aangetroffen en daarnaast veel telefoons, veel simkaarten en bankpassen op naam gesteld van derden. Alles is in beslaggenomen. 

Landelijk actief
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten landelijk actief waren. Ze hebben minimaal 100.000 euro buitgemaakt, wat nog een voorlopige en voorzichtige schatting is, aldus de politie. Bij één van hen werd een geldbedrag van ruim 11.000 euro aangetroffen. Deze 25-jarige verdachte zal vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. De anderen zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten. 

Voorkom dat je slachtoffer wordt
Zorg dat je niet in de mooie praatjes, of in dit geval appjes, van de daders trapt, zo waarschuwt de politie. Meer weten om 'vriend in nood-fraude' te voorkomen? Lees hier meer op de website van de politie.

Foto: deze fraude vindt vaak plaats via whats app (bron foto politie)

 

02-09-2022