Metaalvakopleiding is verhuisd van gesloopte loods naar Conradstraat

Metaalvakopleiding is verhuisd van gesloopte loods naar Conradstraat

SCHIEDAM - De mbo-vakopleiding van MTEC+ en ECP-ZH heeft een nieuw onderkomen gekregen aan de aan de Conradstraat 4 in Schiedam. Wethouder Antoinette Laan (met onder meer gebiedsontwikkeling van het SchieDistrict in haar portefeuille) gaf vandaag het startsein voor het schooljaar 2023-2024 op de nieuwe locatie.

“De mechatronica-sector floreert. Banen zijn er volop, maar er is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Met het nieuwe opleidingscentrum MTEC+ en partner ECP-ZH worden studenten opgeleid voor de praktijk. Dit initiatief past uitstekend in de gemeentelijke ambitie om hier een bruisende campus te realiseren met praktijkgerichte opleidingen en economische groei te bewerkstelligen. Hiermee gaan we het talent aantrekken”, aldus wethouder Laan. 

MTEC+, dat staat voor Metalent Technical Education Center Plus, is een initiatief van Metalent, een scholingspool en regionale vakopleiding in de metaal- en maritieme sector. MTEC+ heeft een praktijkgerichte onderwijsbenadering samen met partners ECP-ZH en ook Craft Education. De mbo 2, 3 en 4 BBL+ studenten krijgen een innovatieve opleiding door op elkaar afgestemde theorie- en praktijktraining in de metaaltechniek, mechatronica, service en onderhoud en precisietechniek. MTEC+ streeft ernaar om zo de vraag naar goed en praktijkgericht opgeleid personeel in de metaal- en mechatronica-sector te vervullen. 

Metalent en ECP-ZH (Expertise Centrum Precisietechniek Zuid-Holland) vestigden zich al in september 2021 in de ’s-Gravelandsepolder, waar de campus langzaam maar zeker gestalte krijgt. Studenten konden tot voor kort terecht in een van de loodsen bij het ONS-gebouw op het Van Heekterrein. Met SDK Vastgoed (VolkerWessels) heeft de gemeente op 14 juli 2022 een grondovereenkomst voor het Van Heekterrein gesloten zodat SDK de locatie kan transformeren voor de campusontwikkeling MICS. De gemeente moest daarop de oude loodsen laten slopen om de grond bij het Van Heekterrein in november 2023 bouwrijp te kunnen opleveren. 

De verhuizing van MTEC+ en ECP-ZH naar de Conradstraat is ook tijdelijk, een noodzakelijke stap vanwege de aanstaande bouwontwikkelingen op het Van Heekterrein. De bedoeling is dat de mbo-vakopleiding van MTEC+ en ECP-ZH een vaste plaats krijgt op de groeiende campus. Rens Nagtzaam, manager Metalent, benadrukt het belang van deze verhuizing: “Het bedrijventerrein is al een belangrijke banenmotor voor de regio. Maar veel bedrijven kunnen niet groeien of innoveren door een tekort aan gekwalificeerd personeel. MTEC+ voorziet in die behoefte van bedrijven met specifiek op de metaalsector afgestemde praktijkopleidingen. Wij willen samen met MICS meegroeien.”

Ook distillateur Serious Bee moest het ONS-gebouw verlaten wegens de sloop van de loods, dat kun je in ons eerdere artikel lezen:
JW nam een kijkje bij verhuisde distillateur

Lees ook:
Toenmalig voorlichter ONS Mari Dingenouts:
'Laagbouw ONS-gebouw gaat plat, maar behoud dit glaskunstwerk'

Foto boven het artikel: v.l.n.r. Ronald Koot, voorzitter van ECP-ZH, wethouder Antoinette Laan, Rens Nagtzaam, manager Metalent (deze foto boven het artikel is gemaakt door Jan van der Ploeg)

Foto onder: de feestelijke confetti versiert de ruimte na de druk op de rode knop door de wethouder (foto door een bezoeker; naam van de fotograaf is bij de redactie bekend)

openingmtec

 

31-10-2023