Zij deden de ‘Peaky Blinders Mystery Gin Tour’

Met schipper Henk, 'Peaky Blinder' Jack en bartender Marciano

Met schipper Henk, 'Peaky Blinder' Jack en bartender Marciano

SCHIEDAM - Het is zondagmiddag even voor enen. Zes deelnemers aan de ‘Peaky Blinders Mystery Gin Tour’ door historisch Schiedam bestellen hun favoriete gin-cocktail bij het gezellige barretje Post Schiedam op de Korte Dam. Niet dat het de bedoeling is de cocktail meteen aan de bar te nuttigen. Die is bedoeld om tijdens de door hen geboekte vaart aan boord te nuttigen.

door Jan Schrijver

henkk

Dus even geduld nog en dat is op dit vroege tijdstip van de zondagmiddag goed op te brengen. Schipper Henk van der Hoek vraagt de deelnemers hem te volgen, eerst nog over de straat. De groep -  twee Schiedammers en vier mensen uit de regio - steekt de Beursbrug over, gaat de Korenbeurs door en staat vervolgens op het kruispunt van Dam, Korte Haven en Oude Sluis. “Kijk, dit is een bijzonder punt”, zo legt Henk uit. “Vroeger was er geen sluis en moesten de schepen over land over deze dam getrokken worden. Hier is sprake van een zogenoemde overtoom.”  Ook de Schiedammers in de groep was dit niet bekend.

Schipper Henk van der Hoek van S’loep Schiedam Rondvaarten woont nu ongeveer een kwart eeuw in Schiedam en heeft inmiddels veel van de rijke geschiedenis van Schiedam opgesnoven. “Ik vind het heel leuk om iets van de geschiedenis van Schiedam te kunnen vertellen en ook om te kunnen laten zien hoe mooi Schiedam nu is. Vanaf het water heb je er toch veelal een heel ander zicht op, dan dat je over straat loopt.” Soms zitten er echte Schiedam-kenners in zijn boot. “Ja, en dan steek ik er op mijn beurt wat van op, wat ik dan weer bij volgende vaarten kan gebruiken.”

De zes deelnemers van deze zondagmiddag hebben gezamenlijk geboekt en zij hebben een speciale aanleiding: het vieren van twee verjaardagen. Als we voor de tweede keer onder de Beursbrug doorvaren, laat Marciano Resoort van Post Schiedam een rieten mandje van de brug zakken, met daarin de zes bestelde cocktails. Met de twee verjaardagen in het achterhoofd geeft dat varend in de Lange Haven een speciaal toastmoment voor de groep.

proost

Op de vaartocht van ongeveer een uur gaan we over de Korte Haven, de Nieuwe Haven, voor de Oranjebrug met aandacht voor de oude schepen die er liggen en die nu als woonschip dienen, en na de brug aandacht voor de nieuwe woningen die er aan de kade gebouwd zijn of worden. In de Westerhaven kunnen we de woonboten vanaf het water bekijken, ook interessant.

westerh

Het laatste deel van de vaartocht met de sloep gaat over de Buitenhaven. In de buurt van de Buitensluis merkt schipper Henk nog op dat het ook mogelijk -  in een uitgebreidere vaartour -  de Nieuwe Maas op te gaan en bijvoorbeeld naar de havens in het centrum van Rotterdam te varen. “Dan is het wel life jackets aan”, zegt Henk.

De vaartocht van deze tour eindigt aan de achterkant van het voormalig pakhuis De Molukken. Tegenwoordig wordt de benedenetage van het pakhuis gehuurd door distillateur Loopuyt. Bekende Schiedammer Jack Kerklaan is gastheer en wijdt de groep in in de geheimen van ‘speakeasy’. Getooid met Peaky Blinders-pet vertelt Jack de groep op een manier zoals alleen hij dat kan over de oude en de recente geschiedenis van Loopuyt. De gasten kijken hun ogen uit in de wondere wereld die P. Loopuyt & Co. Distillers in dit oude specerijenpakhuis heeft gecreëerd.

jacka

Daarna rest hun de wandeling terug naar Post op de Korte Dam. De cirkel is mooi rond en de groep blijft nog hangen in Schiedam. Er gaat nog best een drankje, al dan niet met gin, in. 

Hier lees je meer over S'loep.

pb1

31-08-2021