Reactie burgemeester Lamers op overlast gevend kinderfeestje Maasboulevard

'Met de kennis van nu had deze vergunning niet verleend mogen worden'

'Met de kennis van nu had deze vergunning niet verleend mogen worden'

SCHIEDAM - Fractievoorzitters Monique Rotteveel (LOS), Cock de Jong (AOV) en Maarten Reuderink (OPS) hebben de burgemeester informele vragen gesteld over het kinderfeest waarvan afgelopen zondag door bewoners van de flats aan de Havendijk overlast is ondervonden. "Met de kennis van nu had deze vergunning niet verleend mogen worden", is de reactie van burgemeester Lamers aan de drie fractievoorzitters. Door b&w zijn in het verleden toezeggingen gedaan aan de flatbewoners. De integrale reactie van de burgemeester aan genoemde fractievoorzitters lees je hieronder.

Ons eerdere artikel lees je hier:
Gemeente gaf vergunning, maar kwam niet aan publicatie toe; wegens corona...
'Kinderverjaardagsfeest met oorverdovende muziek op de Maasboulevard'

De reactie van de burgemeester aan de drie fractievoorzitters:
"Hallo Monique, Cock en Maarten,

Jullie hebben informele vragen gesteld over het kinderverjaardagsfeest van afgelopen zondag op de Maasboulevard. Aangezien er meerdere raadsleden zich hebben gemeld, er een brief van een bewoner aan de raad is gestuurd en er inmiddels ook persvragen zijn, hebben wij onderstaande mail gemaakt met de gevraagde toelichting. Morgenochtend (vrijdag, red.) gaat deze naar de overige raadsleden.

Beste leden van de raad,
Afgelopen zondag vond een particulier feest plaats op een deel van de Maasboulevard. De afgelopen dagen was er op verschillende plaatsen aandacht voor deze activiteit. Zo schreef bewoner C.H. Slechte een brief aan de gemeenteraad over de overlast die bewoners van de Maasboulevard ondervonden van het feest. Ook is vanuit uw raad om informatie gevraagd. Daarom stuur ik u dit bericht.

Het feest van afgelopen zondag betrof de viering van een (kinder)verjaardag. Normaal gesproken is dit geen reden voor het aanvragen van een vergunning en volstaat het doen van een melding voor een kleinschalige activiteit. Omdat de aanvrager vervolgens bleek onder andere een springkussen, een tent en een barbecue te willen plaatsen, is met het oog op het effect op de openbare ruimte toch verzocht een vergunning aan te vragen. Of een activiteit openbaar of besloten is speelt daarbij geen rol.

Bij het behandelen van de vergunningaanvraag heeft men zich helaas niet gerealiseerd dat door college en burgemeester in het verleden toezeggingen zijn gedaan aan de bewoners van de Havendijk en de Maasboulevard. Toegezegd is dat in principe geen nieuwe evenementen worden toegestaan naast bekende evenementen die al op de evenementenkalender voorkomen. Er blijft overigens wel ruimte voor nieuwe kleinschalige initiatieven zoals markten, als die niet of nauwelijks hinder voor omwonenden opleveren.

De vergunning is ambtelijk (in mandaat) verleend. Met de kennis van nu had deze vergunning niet verleend mogen worden. Naar aanleiding van dit voorval zal de betreffende afdeling in de toekomst (nog) scherper zijn in het beoordelen van aanvragen.

Overigens week het feest op verschillende punten af van hetgeen was aangevraagd. Er bleken meer activiteiten dan aangekondigd en vergund, waaronder een dj, die op een zeer hoog volume muziek draaide. We hebben de aanvrager hierop aangesproken. Juist de luide ("oorverdovende") muziek was immers een belangrijke aanleiding van de klachten van omwonenden.

Tot slot wil ik nog een misverstand wegnemen. Omwonenden zeggen te hebben begrepen dat de aanvragers van de vergunning een deel van de Maasboulevard zouden hebben gehuurd. Mogelijk heeft de aanvrager deze bewoordingen zondag gebruikt, maar van verhuur door de gemeente was geen sprake.

Ik vertrouw erop hiermee eventuele onduidelijkheden rond het feest van afgelopen zondag te hebben weggenomen.

Groeten,
Cor Lamers
Burgemeester"
 

22-07-2022