Meesterstoker Justus Walop verstond de kunst alles uit de ketel én het leven te halen

Meesterstoker Justus Walop verstond de kunst alles uit de ketel én het leven te halen

OOSTERHOUT/SCHIEDAM - Op zaterdag 29 augustus 2021 is Justus Walop in zijn woonplaats Oosterhout onverwacht overleden. Justus geniet in Schiedam bekendheid voor het werk dat hij deed als meesterstoker van het Jenevermuseum en van distilleerderij Onder De Boompjes.

door Jan Schrijver

"Na alle fijne jaren die we samen met hem mochten beleven, hebben we geheel onverwacht afscheid moeten nemen van mijn lieve man, onze vader, schoonvader, opa en overgrootopa", zo laat zijn familie weten op de rouwkaart. 

Justus Walop werd op 7 februari 1948 geboren in Rotterdam. In de wereld van de Schiedamse distillateurs stond Justus bekend als een levensgenieter, een man die niet alleen het vak verstond om de mooiste producten uit een distilleerketel te halen, maar die ook op zijn geheel eigen wijze alles uit het leven wist te halen. 

Zijn eigenlijke vak was opticien, maar hij had brede interesses en daarbij ook oog voor de geheimen van het gedistilleerd. Het was op vakanties in Duitsland dat hij kennismaakte met het bestaan van de landbouwstokerijen. Deze agrarisch geënte stokers maakten op eenvoudige wijze verrassende distillaten. Justus Walop leerde er tijdens zijn vakanties verschillende kneepjes van het oude stokersambacht. Onder meer dat was koren op de molen voor de ambachtelijke stokerij van het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, waar hij gedurende twee perioden als meesterstoker werkte. In de eerste periode was dat samen met o.a. Jaco van der Leun, die tegenwoordig meesterstoker is bij Loopuyt.

In zijn tweede periode, van 2011 tot en met 2014, was dat toen Alwine van Winsen directeur van het museum was. "Als iemand wist, wat er met de oude installatie van het Jenevermuseum mogelijk was en hoe dat dan te doen, dan was Justus het wel", zo kijkt Alwine van Winsen - tegenwoordig werkzaam als zelfstandig distillateur - terug nadat zij het nieuws over het verscheiden van haar oud-collega heeft vernomen. 

justusw

"Dat stoken in de stokerij van het museum wist hij ook allemaal prachtig en krachtig te verwoorden. Ik hoor het hem nog zeggen: ik ga de ketels op hun donder geven. Hij legde heel veel gevoel en liefde, zijn ziel en zaligheid, in het stoken. Ik durf gerust te zeggen, dat de moutwijn die er toen onder zijn leiding gestookt is, tot de allerbeste behoort. Justus was echt supergoed in de branderij, en altijd in stijl, met zijn blauwe jasje en pet op het hoofd." 

Ronald Mol Harteveld, die eveneens als moutwijnstoker in het Jenevermuseum heeft gewerkt en tegenwoordig meesterknecht is bij De Kuyper over Justus Walop: "Niet veel met je samengewerkt, maar wel direct en indirect heel veel van je geleerd."

Justus Walop wordt maandag in Oosterhout de laatste eer bewezen. 

Bron foto's Alwine van Winsen

02-09-2021