Verhalentafel sport, van lokale wedstrijden tot de Olympische Spelen

Meepraten over sport in Schiedam, van toen en nu

Meepraten over sport in Schiedam, van toen en nu

SCHIEDAM - Ook al deden Schiedammers vaak fysiek zwaar werk en maakten ze lange dagen, er was altijd tijd, actief op passief, voor sport. Het Stedelijk Museum Schiedam houdt in de Havenkerk een 'verhalentafel' over de Schiedamse sport.

Bijvoorbeeld was er tijd voor de handbalvereniging, de korfbalclub, de cricketclub, de honkbalclub, de voetbalvereniging of de boksschool. Clubs als Hermes-DVS, SV&HV Schiedam, SVV, Excelsior'20 en PPSC bestaan al meer dan 100 jaar en kennen net als meer Schiedamse sportclubs een rijke historie.

De stad leverde toptalenten af in onder meer voetbal, handbal en cricket. Maar ook solosporters lieten en laten van zich horen. Bokser Simon Rosman maakte in de jaren ’20 van de vorige eeuw furore in Engeland, boksster Nouchka Fontijn doet dit jaar opnieuw mee aan de Olympische Spelen. Samen met tafeltennisster Britt Eerland vertegenwoordigt ze de stad op wereldniveau. 

Op zaterdagochtend 24 juli 2021 van 11.00 tot 12.30 uur kun je meepraten over de sportgeschiedenis van Schiedam tijdens de zesde Verhalentafel van het Stedelijk Museum Schiedam. 

Onder leiding van gespreksleider Marco Spruit Bleeker kun je aanschuiven in de Havenkerk in Schiedam. Hoe ontwikkelden clubs zich? Hoe sterk was het clubgevoel toen? En hoe sterk is het nu?

Iedereen kan zich gratis aanmelden via verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl
onder vermelding van Verhalentafel sport.

De bijeenkomst ligt in het verlengde van het Kijkdepot Schiedam waar museummedewerkers onderzoek doen naar de geschiedeniscollectie van de stad. 

Samenvattend:
Verhalentafel over de Schiedamse sport, zaterdag 24 juli 2021 van 11.00 tot 12.30 uur in de Havenkerk in Schiedam. Aanmelding via verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl onder vermelding van Verhalentafel sport. Vragen en suggesties over het onderwerp kun je ook vooraf mailen.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen en S’DAM.

Lees over Schiedamse sporters ook:
Maandag wordt erecirkel van sporters en sportteams onthuld
https://www.deschiedammeronline.nl/sport/details/maandag-wordt-erecirkel-van-sporters-en-sportteams-onthuld

Zo ziet de erecirkel van 56 sporters en sportteams eruit
https://www.deschiedammeronline.nl/sport/details/zo-ziet-de-erecirkel-van-56-sporters-en-sportteams-eruit

Deze 56 sporters en sportteams staan in de lijst
https://www.deschiedammeronline.nl/sport/details/deze-56-sporters-en-sportteams-staan-in-de-lijst

Foto: Nouchka Fontijn (midden) en Britt Eerland (rechts) werden na de vorige Olympische Spelen in de bloemen gezet door de burgemeester; Fontijn en Eerland doen deze zomer opnieuw mee aan de spelen (foto door Gert Struijs)

13-07-2021