Mbo-studenten maken ontwerp voor hotel op Quarantaineterrein Heijplaat

Mbo-studenten maken ontwerp voor hotel op Quarantaineterrein Heijplaat

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni a.s. in de finale van de nationale bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2022 in Amersfoort. Zij hebben een ontwerp gemaakt voor het Quarantaineterrein in Heijplaat, dat je kunt zien liggen vanaf de Maasboulevard in Schiedam. 

artis

Met hun vernieuwende, CO2-vriendelijke ontwerp voor de duurzame herontwikkeling van een rijksmonumentaal pand op het Quarantaineterrein tot een businesshotel  hopen ze hoge ogen te gooien. De wedstrijd brengt onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar door een echte ontwerpopdracht in de praktijk te brengen. In dit geval is de non-profitorganisatie BOEi, eigenaar van het terrein en het pand, de opdrachtgever van het Rotterdamse studententeam. 15 teams uit het hele land doen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge mee. De winnaars ontvangen een geldprijs van 5.000 euro.

De twintig bouwkundestudenten hebben alle vertrouwen in hun ontwerp. Volgens Sjoerd Postema, teamcaptain en middenkaderfunctionaris Bouw bij Techniek College Rotterdam, is het bijzondere eraan dat er veel materialen worden (her-)gebruikt die niet erg bekend zijn en bovendien CO2-absorberend zijn, zoals mycelium (wortels van een paddenstoel), blueblocks (gemaakt van zeewier) en biochar (afwerkplaatmateriaal). “Vanuit SMARTCirculair hebben wij de opdracht gekregen om een pand te herontwikkelen. Dit moet volledig duurzaam en circulair. Het monumentale pand heeft een oude ‘haven-uitstraling’. Ons team heeft het herontwikkeld naar een businesshotel. Zo gebeurt er wat met het gebied en is het daarnaast goed voor de haven waar over het algemeen de klanten van het hotel vandaan zullen komen. Bij ons ontwerp maken we voor de energie- en warmtevoorziening onder meer gebruik van een PhotobioReacter. Dat is een soort biomassa-installatie. Ook gebruiken we een zout hydraatvat waarmee we warmte kunnen opslaan en gebruiken we zonnepanelen en windmolens van zo’n 15 meter hoog. Het zou fantastisch zijn als ons idee werkelijkheid wordt.”

bad

Opdrachtgever BOEi is blij met de inbreng van de bouwkundestudenten. “We hebben het Quarantaineterrein, inclusief negen gebouwen, in 2021 overgenomen van Havenbedrijf Rotterdam. Het is ons doel om cultureel erfgoed te restaureren en herbestemmen. Met respect voor het terrein gaan we samen aan de slag om er iets moois van te maken. Het ontwerp voor de herontwikkeling van het pand tot businesshotel is een mooie eerste stap daartoe”, zegt Rutger Polderman van BOEi. BOEi is ook de eigenaar van de Havenkerk in Schiedam. 

Je kunt stemmen via www.smartcirculair.com/stemmen.

Techniek College Rotterdam heeft 7.500 studenten die uit meer dan 150 mbo-opleidingen en kwalificatiemogelijkheden kunnen kiezen. De school is verdeeld over dertien locaties in Rotterdam en omgeving, waaronder de RDM op Heijplaat en de locatie aan de Schiedamseweg 245 in Schiedam. 

Lees ook ons eerdere artikel:
In dit 'afgesloten gebied' heeft zich heel veel afgespeeld

Foto boven: leden van het deelnemende team derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam dat op 15 juni in de finale van de nationale bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2022 in Amersfoort staat

Afbeeldingen: artist's impressions van het hotel uit het ontwerp van de studenten. Het monumentale pand op het Quarantaineterrein op Heijplaat in de Rotterdamse haven ondergaat een ware metamorfose. Verschillende 3D-impressies geven een beeld van de verschillende ruimtes van het toekomstige businesshotel. Duurzaam, circulair en CO2-vriendelijk vormen in dit herontwikkelingsontwerp de rode draad

Foto onder: voor dit rijkmonumentale gebouw heeft het deelnemende team van mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam een vernieuwend, CO2-vriendelijk ontwerp gemaakt voor de duurzame herontwikkeling tot een businesshotel op het Quarantaineterrein

1811-d2b274664b1951a9926e469961026f01

02-06-2022