Matthäus Passion Schiedam lanceert ‘BachKorenwijn’

Matthäus Passion Schiedam lanceert ‘BachKorenwijn’

SCHIEDAM - Stichting Matthäus Passion Schiedam heeft aan het eind van de middag de ‘BachKorenwijn’ gelanceerd. Bas van Houte, dirigent van de Passion 2023, onthulde de eerste fles in De Waag in Schiedam.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

"In samenwerking met Schiedam Partners en Distilleerderij Gebroeders Kramers komt Stichting Matthäus Passion Schiedam met een speciale ‘BachKorenwijn’. Een verrukkelijk distillaat, passend in de jenevertraditie van Schiedam. Deze BachKorenwijn is beschikbaar als ‘limited edition’. Een uniek product dat op de markt komt in aanloop naar de uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam op 29 maart aanstaande", zo laat Schiedam Partners in een persbericht weten.

Matthäus Passion
De uitvoering van de Passion 2023 in de Schiedamse Grote- of Sint Janskerk staat onder leiding van dirigent Bas van Houte. "Een keur aan solisten, een professioneel orkest en het Schiedams Bachkoor werken aan de uitvoering mee. Het projectkoor wordt samengesteld uit een pool van ervaren zangers die elk jaar opnieuw moeten auditeren. Daarnaast is er het Schiedams Bachjeugdkoor dat de karakteristieke ripieno-partijen vertolkt (muziekpartijen zonder solo). Zo’n 500 bezoekers wonen jaarlijks de uitvoering bij", aldus de stichting.

BachKorenwijn
"Korenwijn is een zuiver distillaat met maar liefst 51% moutwijn. Deze BachKorenwijn is ambachtelijk gestookt volgens de familietradities van Gebroeders Kramers op basis van natuurlijke ingrediënten. De smaak van korenwijn wordt vaak vergeleken met een goede (jonge) malt whisky en deze BachKorenwijn doet daar niet voor onder. Het is een puur product waarin de smaak van granen en eikenhout perfect in balans is."

DSC_0113

Distilleerderij Gebroeders Kramers was vroeger een Schiedams bedrijf. In 1776 richtten Casper en Coenraad Kramers Gebroeders Kramers op. De broers Peter en Jeroen Kramers hebben Distilleerderij Gebroeders Kramers begin 2020 opnieuw tot leven gewekt. Zwart Nazareth is de merknaam waaronder zij inmiddels vier producten op de markt brengen met de productnamen Oude Graanjenever, Korenwijn en XO Oude Graanjenever en sinds kort Dutch Gin. De BachKorenwijn is de Korenwijn van Zwart Nazareth met een door de Stichting Matthäus Passion Schiedam zelf ontwikkeld etiket. Bestuurslid (Koorsecretaris en PR) bij de stichting, Margot Postma, die creatief therapeut van beroep is, ontwierp het etiket. Het idee voor de te gebruiken kleuren werd in samenspraak met alle bestuursleden ontwikkeld. 

Voorzitter van het bestuur, Wouter Verkerke legt uit: "Onze twee koren, het Schiedams Bachkoor en het Schiedams Bachjeugdkoor, verzorgen samen de uitvoeringen, vandaar: BachKorenwijn. Een fles BachKorenwijn heeft een Schiedams tintje en een vleugje Bach." Verkerke hoopt dat het lanceren van deze BachKorenwijn extra kaartverkoop oplevert. "Om dit project waarin zo'n 42 duizend euro omgaat kostendekkend te krijgen zijn we vooral afhankelijk van de kaartverkoop. Ook de zogenoemde 'merchandising' levert wat omzet op, daaronder valt ook de verkoop van de BachKorenwijn. Maar het is toch vooral de extra aandacht die we nu krijgen waardoor de kaartverkoop gestimuleerd wordt, denken we. Afgelopen jaar hadden we om precies te zijn 476 kaarten verkocht, terwijl we ruimte hebben voor 550. We hopen dat ook de negatieve effecten van de coronacrisis voorbij zijn en dat we dit jaar weer dik boven de 500 bezoekers uitkomen."

Website van de stichting: www.matthauspassionschiedam.nl
Op de site kunnen kaarten worden gekocht (40 euro p.p.) en flessen BachKorenwijn (35 euro per fles). Daags na de voorstelling kunnen de bestelde flessen worden opgehaald bij Wijnhuis Oranje.

Foto's: geheel boven: Margot Postma, foto midden: Peter Kramers (rechts) en voorzitter Wouter Verkerke, foto onder: voorzitter Wouter Verkerke en dirigent Bas van Houte

5a4cc9b3-7aa3-463d-9eb8-a5c93eb7f47e

 

09-02-2023