In Schiedamse Westvest90-kerk:

Matangi Quartet opent nieuw concertseizoen

Matangi Quartet opent nieuw concertseizoen

SCHIEDAM - De organisatie van de Westvest90-concerten in Schiedam is erin geslaagd om het Matangi Quartet vast te leggen voor het openingsconcert van het nieuwe seizoen op vrijdag 16 september 2022.

Het succesvolle Nederlandse strijkkwartet speelt werken van hun begin dit jaar verschenen cd Outcast, met strijkkwartetten van de Russische componisten Sjostakovitsj, Schnittke en Silvestrov. Met Outcast geeft het Matangi Quartet ruimte aan andersdenkenden: componisten die onder een totalitair regime hun eigen muzikale idealen bleven volgen en daarmee hun persoonlijke en artistieke vrijheid op het spel zetten.

De drie componisten schreven muziek die gevaarlijk indruiste tegen de smaak van het regime waaronder zij leefden. Met hun werk, dat als 'avant-gardistisch 'of 'westers' werd aangemerkt, staken zij hun nek uit en riskeerden daarmee hun carrière of, in het geval van Sjostakovitsj onder Stalin, zelfs de persoonlijke vrijheid.

Over het Matangi Quartet
Het Matangi Quartet speelde vele honderden concerten over de hele wereld, van Rusland tot Tunesië en van China tot New York. Vaak met z’n vieren maar ook samen met namen als Eric Vloeimans, Martin Fondse, Tania Kross, Herman van Veen, Youp van ’t Hek, Hadewych Minis en Ralph Rousseau. Het kwartet heeft zich nooit beperkt tot één muziekstijl en is steeds nieuwe avonturen aangegaan: van klassiek tot jazz en van dance tot pop. Het Matangi Quartet veroverde een Edison Klassiek, een Edison Jazz en de Kersjesprijs.

In 2019 maakten zij hun debuut in Carnegie Hall. Hun uitvoering van Simeon ten Holts Canto Ostinato is te horen in de Nederlandse speelfilm De Liefhebbers. Op het eigen jaarlijkse (Un)heard Music Festival presenteert het strijkkwartet werken die ten onrechte zelden of nooit te horen zijn. In 2010 werd er een tulp naar het Matangi Quartet vernoemd.

Matangi Quartet speelt werken van het album Outcast
Vrijdag 16 september 2022 | 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Tekst: Westvest90-kerk
Foto: Matangi Quartet (fotografie Studio Oostrum)
(advertentie)

05-09-2022