'Een jongen van 16 met spierziekte moet wachten op z'n prik; dat is niet te vatten'

Marathonman Karel Leeuwangh (82) wil coronaprik afstaan aan zieke Max (16)

Marathonman Karel Leeuwangh (82) wil coronaprik afstaan aan zieke Max (16)

SCHIEDAM - "Ha Karel, schikt het even?" "Ha Jan, ja natuurlijk, maakt niet uit dat het zondag is, ik ben net terug van mijn dagelijkse rondje, van West door Nieuwland en Beatrixpark weer terug naar West."

door Jan Schrijver, (foto: fragment uit reportage door Jan Willem de Boer)

Ik bel Karel Leeuwangh, die mij gisteren ontroerde met zijn ingezonden brief in het RD/AD. Daarin schrijft hij zijn tweede Pfizer-prik die hij 9 april op het vliegveld in Rotterdam mag halen, met liefde af te willen staan aan de 16-jarige Max uit Rotterdam, die aan een spierziekte lijdt, maar desondanks géén voorrang krijgt met coronavaccinatie. 

"Dat het wat teweeg brengt, die ingezonden brief, merk ik. Ik heb al verschillende reacties ontvangen. Zo ga ik van de week hardlopen met de schrijver Abdelkader Benali, zelf ook een fervent hardloper is hij. Samen met fotografe Margi Geerlinks is hij een boek aan het schrijven over corona. Vandaar." Maar dat het wat teweegbrengt, "ach", zegt Karel, "daar heb ik vooraf niet bij stilgestaan. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld zo iets te doen. Kijk, ik ben 82 en ben kerngezond. Dan denk ik aan mijn eigen kleinzoon van 16 jaar, ook hij is kerngezond. En dan zo'n jongen met een spierziekte, die op een coronaprik moet gaan zitten wachten... Dat is toch niet te vatten. Alle huisartsen in ons land hebben als het goed is toch in beeld, wie hun kwetsbare patiënten zijn? En de GGD kan voor die kwetsbare patiënten dan toch wel een busje laten rondrijden om die kwetsbare patiënten thuis te bezoeken en in te enten. Zo moeilijk is dat toch niet, althans, zo moeilijk zou dat toch niet hoeven zijn?"

"Wat ik wil, dat Max mijn prik krijgt... ik vrees dat het zal stuiten op de bureaucratie. Nu ik merk dat het iets losmaakt bij de mensen, bereik ik er wél mee dat er nog maar weer extra aandacht komt voor de stroef lopende vaccinatie in ons land. Waarbij soms, vind ik, onbegrijpelijke keuzes worden gemaakt, zoals in dit geval van een jongen met spierziekte die op een prik moet wachten." 

Ook over de communicatie van de overheid over het vaccinatiebeleid is Karel Leeuwangh niet te spreken. "Ze moeten eens leren eerlijk te communiceren. Op eerlijke communicatie heeft de burger recht. Elk vaccin heeft zo zijn risico's, niet alleen de coronavaccins maar vaccins voor alle ziektes. Vertel wat de voordelen zijn van vaccinatie, maar wees ook duidelijk over de risico's. Hou toch eens op overal een politiek spel van te maken."

Karel moet voor zijn vaccinatie naar het vliegveld in Rotterdam. "Tja, en onze burgemeester al begin februari op de foto in de Groenoordhal, de hal in Schiedam die al ruim anderhalve maand klaar is als vaccinatiepost. Dat je als Schiedammer naar het vliegveld moet of naar de Van Nellefabriek, en niet naar de Groenoordhal, het zal te maken hebben met zowel het tekort aan vaccins als het tekort aan personeel. Dat het allemaal niet lekker loop met de vaccinatie in ons land, moge duidelijk zijn."

Voor zijn eerste vaccinatie ging Karel op de fiets naar 'Zestienhoven'. "Ja, ik overwoog wel lopend te gaan, maar je weet nooit hoe je je na zo'n injectie voelt, dus ik ben voor de zekerheid maar op de fiets gegaan. Achteraf zeg ik, ik had nergens last van, dus lopend was mogelijk geweest. Nou, als ik mijn tweede injectie niet aan Max mag overdragen, zal ik die prik zelf maar gaan halen, lopend denk ik", aldus de Schiedamse marathonman en sportambassadeur Karel Leeuwangh.

Foto: je kunt Karel dagelijks 'spotten' in het Prinses Beatrixpark, de foto is uit een reportage van Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam, je ziet de reportage door de afbeelding hieronder aan te klikken.

 

21-03-2021