Van ruilen komt huilen

Man ruilt in parkeergarage in Schiedam 'briefje van vijf' voor 1,1 miljoen euro

Man ruilt in parkeergarage in Schiedam 'briefje van vijf' voor 1,1 miljoen euro

SCHIEDAM - Een Duitse man (52) ruilde in een parkeergarage in Schiedam een biljet van vijf euro met een Turkse man (32) voor een bedrag van 1,1 miljoen euro in contanten. Van ruilen komt huilen, is een aloude wijsheid die hier voor beide mannen én nog een derde man opgaat. Tegen hen zijn forse straffen geëist in verband met witwassen. In dit artikel lees je meer over de zaak.

“Zonder koeriers en/of chauffeurs geen witwassers. Het (ondergronds) verplaatsen van contant misdaadgeld is de motor van de georganiseerde misdaad", is het statement dat de officier van justitie van het Landelijk Parket deze week maakte, toen zij voor de rechtbank Rotterdam (locatie Dordrecht) 16, 18 en 54 maanden gevangenisstraf eiste tegen drie geldkoeriers. Het gaat om mannen van 32 jaar uit Turkije, 24 jaar uit Duitsland en 52 jaar uit Duitsland.

Het Openbaar Ministerie beschrijft de casus verder als volgt:
"Op basis van op 5 maart 2021 ontvangen informatie dat er flinke geldbedragen zouden liggen in een Iveco bestelbus met Turks kenteken en een Opel Insignia met Duits kenteken, ging een observatieteam van de Landelijke Eenheid van de politie de voertuigen observeren. Die avond namen observanten waar dat de bestuurder van de Opel een witte big shopper boodschappentas overhandigde aan de bestuurder van de bestelbus. Gezien de ontvangen informatie vermoedde de politie dat het een geldoverdracht betrof. Beide voertuigen reden weg maar werden even later staande gehouden door de politie, het bestelbusje ter hoogte van Numansdorp en de Opel in Terheijden. De drie inzittenden, één in de bestelbus en twee in de personenauto, werden aangehouden.

Tonnen geld en verborgen ruimte
In de Opel Insignia is in de middenconsole in een verborgen ruimte bijna 5 ton aan contant geld verpakt in bundels van veelal kleine coupures aangetroffen. Volgens de officier van justitie is uit onderzoek gebleken dat sprake is van een professioneel aangebrachte verborgen ruimte.

Ook in de Iveco bestelbus bleek in de aangetroffen witte boodschappentas een grote hoeveelheid contant geld aanwezig te zijn. In totaal ruim 6 ton in veelal kleinere coupures.

Het contante geldbedrag van in totaal 1,1 miljoen euro is, zo verklaarde de verdachte van 52 jaar, in een parkeergarage in Schiedam na afgifte door hem van een token (een 5 eurobiljet) ontvangen.

Strafeisen
Het OM verwijt de 32-jarige verdachte uit Turkije dat hij op 5 maart 2021 ruim 6 ton in euro’s in verschillende coupures heeft witgewassen. Hij verstrekte als geldkoerier actief een token aan zijn opdrachtgever en overhandigde dit token, een 5 eurobiljet, in ruil voor het geldbedrag aan de medeverdachte van 52 jaar. Ook was hij, volgens het Openbaar Ministerie (OM), bereid het geld naar Turkije of een andere locatie te brengen. Hij viel als chauffeur van een internationaal transportbedrijf in coronatijd met lockdown in Nederland niet op, meent het OM. De officier van justitie eiste tegen hem een gevangenisstraf van 18 maanden met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Ook wil het OM dat de bestelbus waarin hij reed evenals het daarin vervoerde contante geld wordt verbeurd verklaard.

De strafeisen tegen de andere twee verdachten uit Duitsland, zoon en vader, luiden respectievelijk 16 maanden en 54 maanden gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest. Het OM meent dat bewezen kan worden dat de verdachte van 24 jaar samen met zijn vader de 6 ton en de 5 ton heeft witgewassen en eiste vanwege zijn beperktere rol 16 maanden tegen hem.

Het OM dicht zijn vader een grotere rol toe. De vader heeft zich, volgens het OM, schuldig gemaakt aan stelselmatig koerieren. Dat is onder meer gebleken uit aantekeningen in zijn in beslag genomen privé telefoon. In de periode van januari tot en met 4 maart 2021 heeft hij zich, zo toont onderzoek aan, in ieder geval schuldig gemaakt aan het koerieren van een bedrag van ruim 7,5 miljoen euro in en vanuit Nederland. Op de dag van zijn aanhouding, 5 maart 2021, bleek hij 1,1 miljoen euro verworven te hebben en 6 ton daarvan te hebben overgedragen.

Hoewel de man er volgens het OM niet veel mee verdiend heeft, vervulde hij wel een belangrijke rol voor de criminele organisatie waarvoor hij werkte. Hij kreeg de auto met de verborgen ruimte en beschikte over drie PGP-telefoontoestellen.

Twee PGP-telefoontoestellen zijn aangetroffen in de Opel, één bij de fouillering van de 52-jarige verdachte. Dit soort toestellen wordt vooral gebruikt in het criminele milieu om versleuteld berichten mee uit te wisselen. Het OM eiste dat de drie PGP-toestellen en de geprepareerde auto worden onttrokken aan het verkeer en dat het in de verborgen ruimte aangetroffen geldbedrag wordt verbeurd verklaard.

Ondermijnend en ontwrichtend
Het (ondergronds) kunnen verplaatsen van contant misdaadgeld is van zeer groot belang voor het laten draaien van de georganiseerde misdaad, waarin heel veel geld omgaat. Door witwassen wordt de onderliggende criminaliteit begunstigd en in stand gehouden. Dat is zeer ondermijnend en ontwrichtend voor de samenleving en moet, als het aan het OM is, worden bestraft.

De drie verdachten hebben geen enkel oog voor de maatschappelijke gevolgen en impact van hun handelen. Het met grote geldbedragen over straat gaan, brengt bovendien vele onwenselijke risico’s met zich mee. Het OM rekent dit de verdachten zwaar aan."

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op maandag 28 juni.

 

17-06-2021