Op 'cyber monday' behandelt officier van justitie strafzaak van:

Man (28) die 200 mensen oplicht via zijn 12 verkoopsites

Man (28) die 200 mensen oplicht via zijn 12 verkoopsites

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Vandaag is het 'cyber monday'. Er diende een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen een man (28) die ervan verdacht wordt ruim 200 mensen te hebben opgelicht door middel van diens 12 verkoopwebsites. We kopen steeds meer online, maar let op voor malafide verkopers, zo waarschuwt Justitie nog maar eens.

De feestdagen staan voor de deur en met de huidige coronamaatregelen zullen veel mensen online inkopen gaan doen. Dan was het ook nog ‘black friday’ en is het vandaag ‘cyber monday’, dat betekent hoge kortingen op producten. Maar let wel op, zegt het Openbaar Ministerie, doe alleen aankopen bij betrouwbare verkopers. Vandaag, op ‘cyber monday’, behandelde de officier van justitie tijdens een voorbereidende zitting de strafzaak tegen een 28-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij ruim 200 mensen heeft opgelicht via malafide verkoopsites.

In juni 2020 werd de toen 27-jarige verdachte in Rotterdam aangehouden door de politie. De verdachte verkocht jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen van 70 procent. Na betaling door de ruim 200 slachtoffers leverde verdachte meestal niets. Met zijn handelen denkt het OM dat de verdachte ruim 120.000 euro hieraan heeft verdiend. De medeverdachten waren een 25-jarige vrouw uit Schiedam en een 27-jarige man uit Hoogvliet. Rechercheurs brachten onder meer de vele (buitenlandse) bankrekeningen en websites in kaart waarvan de man gebruikmaakte en die hij onder meer op naam liet zetten van de 25-jarige vrouw uit Schiedam. Er werden in juni 2020 invallen gedaan in twee woningen in Schiedam en Hoogvliet, waarbij de overige verdachten werden aangehouden. 

Spoedige behandeling
Tijdens de voorbereidende zitting zei de officier van justitie dat zij hoopt op een voorspoedige behandeling van de zaak. Dit vanwege de omvang van de fraude, namelijk de vele slachtoffers, het wederrechtelijk gekregen voordeel, het gebruik van 12 frauduleuze webshops en het gebruik van geldezels nadat de eigen bankrekeningen van de verdachte werden geblokkeerd. Maar ook vanwege het gemak waarmee verdachte dit deed en bleef doen, ook nadat hij meermalen in het televisieprogramma Opgelicht was geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen.

Ondermijning online handelsverkeer
Dit gedrag en wat dit vervolgens uitstraalt naar de samenleving, namelijk dat online oplichting makkelijk is en dat je er niet te zwaar aan moet tillen, is volgens het OM precies wat het vertrouwen in het online handelsverkeer kan ondermijnen. Dit is wat de wetgever met het nieuwe artikel 326e Wetboek van Strafrecht wil bestrijden (grootschalige online handelsfraude). Daarom vindt het Openbaar Ministerie het van groot belang om ook dit type zaken spoedig voor de rechter te brengen. 

Het is nog onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. De rechter bepaalde vandaag dat er meer getuigen gehoord moeten worden.

Geef oplichters geen kans!
Voor je iets koopt is het slim om te controleren of er met de verkoper negatieve ervaringen zijn geweest. Gebruik daarvoor de link ‘Check de (ver)koper’ op politie.nl
Je kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers of een url van bijvoorbeeld een webwinkel.

Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn over deze partij geen meldingen bekend”, wees dan nog steeds voorzichtig. Het is geen garantie dat de verkoper een betrouwbare partij is. Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn meldingen over deze partij bekend”, dan ben je gewaarschuwd.

Foto: bron Politie, zie artikel https://www.politie.nl/nieuws/2020/juni/9/07-oplichting-met-dure-designerkleding.html

29-11-2021