Magneetvissers 'Schaamtelooz' actief in de Nieuwe Haven

Magneetvissers 'Schaamtelooz' actief in de Nieuwe Haven

SCHIEDAM - Magneetvissers, die met elkaar hun hobby uitoefenen onder de naam 'Schaamtelooz', waren vanmiddag bezig in de Nieuwe Haven in Schiedam. Ze gingen voor ons graag even op de foto en vertelden iets over hun drijfveren.

foto's door Louise Melchers

magneet2-1

Op hun vrije dagen spreken zij af op plekken verspreid over heel ons land. Met kabels met aan elke kabel een sterke magneet worden magnetische metalen uit het water gevist.

Een van de groep magneetvissers komt uit Schiedam. Er wordt bijna nooit iets gevonden dat geld waard is, maar wel dingen die bijvoorbeeld emotionele of juridische waarde hebben. Laatst werd er ergens in ons land een metalen geldkistje uit het water gevist met daarin, zo bleek, onder meer vier identiteitsbewijzen en enkele sleutels. De politie werd meteen gebeld en die heeft ervoor gezorgd dat het kistje aan de rechtmatige eigenaar overgedragen kon worden.

Het kan dat er wapens uit het water gedregd worden. Ook dan wordt meteen de politie gebeld, omdat wapens niet zonder gevaar zijn en omdat dit voor onderzoeken van de politie relevant kan zijn. 

Een vangst van archeologische betekenis was bijvoorbeeld een honderden jaren oude sleutel van een stadspoort (in Zutphen). 

"Het magneetvissen gaat ons dus absoluut niet om er geld mee te kunnen verdienen, het is gewoon leuk om te doen en je bent lekker de hele dag in de buitenlucht. Je krijgt wel vieze kleren, maar dat hebben we ervoor over. Het is een soort spannend, want het is altijd maar weer afwachten wat er boven water komt. Maar je wil niet weten wat er allemaal in het water wordt gegooid dan wel er anderszins in terechtkomt, zoals telefoons, maar ook winkelwagens en verkeersborden", zegt een van hen.

fiets2

Op de Kippenbrug zien we een verroeste deel-fiets staan, die in de Nieuwe Haven terechtgekomen blijkt te zijn. Dat er fietsen uit het water worden gedregd, is echt geen uitzondering. Maar wat doe je er dan mee? "We melden in zo'n geval aan de gemeente dat we een fiets uit het water hebben gevist en waar we deze hebben neergezet, zodat de gemeente het wrak kan afvoeren", aldus een van de magneetvissers. "Ook andere dingen die we eruithalen, verzamelen we. We geven vervolgens aan de gemeente door waar zo'n hoopje ligt. In Schiedam gebruiken we daarvoor de BuitenBeter-app."

"Niet iedereen begrijpt wat we aan het doen zijn. Het komt erop neer dat we gratis aan het opruimen zijn, waarin we nog plezier hebben ook."

De magneetvissers van Schaamtelooz zijn live op TikTok te volgen als zij actief zijn. Daartoe staat er een statief met streamende smartphone op de kade. Af een toe klinkt een vrolijk Nederlandstalig nummer, het eigen nummer van de groep dat door een van de leden geschreven is. 

Ook kun je de groep volgen op Instagram: https://www.instagram.com/schaamteloozz/

kabel

07-10-2023