College B&W propageert 'Even ambtenaar bellen'

'Maar wat als ambtenaren niet op redelijke termijn terugbellen?'

'Maar wat als ambtenaren niet op redelijke termijn terugbellen?'

SCHIEDAM - OuderenPartij Schiedam (OPS) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het niet terugbellen door ambtenaren. De partij heeft in de afgelopen jaren meerdere malen kritiek vanuit het college gekregen te licht naar het instrument van het stellen van schriftelijke vragen te grijpen. Veel vragen zijn te beantwoorden via een telefoontje naar een ambtenaar, vindt het college. Maar wat te doen als dat leidt tot een terugbelverzoek, maar de ambtenaar in kwestie niet op redelijke termijn terugbelt? Je leest de door OPS-fractievoorzitter Maarten Reuderink gestelde vragen en de inleiding erop hieronder.

"Zoals u ongetwijfeld zelf wel weet, propageert u graag: het even een ambtenaar bellen. Dat fraaie adagium werkt uiteraard alleen wanneer u dat ook binnen uw organisatie uitdraagt. Het werkt namelijk alleen wanneer ambtenaren van hun kant ook binnen een redelijk termijn reageren op terugbelverzoeken van raadsleden. Dat laatste is aantoonbaar nog steeds niet het geval.

Of dat inhoudt dat u geen gezag heeft binnen het ambtelijk apparaat, of dat u uw standpunt op dit gebied onvoldoende voor het voetlicht heeft gebracht, onttrekt zich aan onze waarneming. In uw geval zouden wij beide beelden onwenselijk vinden, maar daar gaan wij niet over.

Daar al uw fraaie woorden blijkbaar niet het gewenste effect hebben, zullen wij voortaan op ieder niet gehonoreerd terugbelverzoek schriftelijke vragen laten volgen.

Dat alles leidt bij ons voor nu tot de volgende schriftelijke vragen:

1) Bent u het met ons eens dat uw geloofwaardigheid er onder lijdt als ambtenaren een door u gepropageerde werkwijze niet navolgen?

2) Wat gaat u er concreet aan doen dat ambtenaren een door u gepropageerde werkwijze ook daadwerkelijk gaan uitvoeren?

3) Bent u het met ons eens dat deze houding van het ambtelijk apparaat leidt tot een verspilling van de de schaarse middelen van de Gemeente Schiedam?

4) Kunt u concreet de heer .... (naam van genoemde ambtenaar is hier niet vermeld door de redactie, maar staat wel in de vraag van Reuderink, red.) op de door u gepropageerde werkwijze wijzen en er voor zorgen dat hij ook daadwerkelijk terugbelt?

Met vriendelijke groet,
Maarten Reuderink"

N.B. dit bericht is na publicatie gewijzigd, de nummering van de vragen is gecorrigeerd, en de naam van de ambtenaar is verwijderd, red.

15-10-2021