Ruim duizend huizen erbij, dat is mooi!

Maar waar ligt die 'Van Deventer-driehoek' dan precies?

Maar waar ligt die 'Van Deventer-driehoek' dan precies?

SCHIEDAM - De gemeente wil dat er ruim duizend woningen gebouwd gaan worden in de zogenoemde Van Deventer-driehoek, meldden wij vanmiddag. Dat is welkom nieuws, zo blijkt uit reacties van lezers, maar waar ligt die driehoek nou precies, vragen sommigen zich af. Deze luchtfoto (boven), de kaart geheel onderaan het artikel en de foto's in het artikel maken dat mogelijk duidelijker.

door Jan Schrijver

Vooraan op de luchtfoto (maak de foto groter door erop te klikken) kun je vanaf de flat op de Koemarkt (geheel rechts, vroeger wel bekend als 'de HEMA-flat') naar links toe de Rotterdamsedijk zien lopen. Je ziet dan de rij huizen aan die kant van de Rotterdamsedijk met bedrijfsterreinen erachter. Die rij huizen loopt door tot aan de zogenoemde 'Grensflat' (niet zichtbaar op de luchtfoto). Die Grensflat staat voor een klein deel op de Rotterdamsedijk en voor een groot deel op de Van Deventerstraat (de flat staat letterlijk in een hoek; op de foto hieronder zie je het stuk flat aan de Van Deventerstraat).

grensflat-1

Waar je nu die lage bedrijfsgebouwen ziet op de luchtfoto, komen woningen, vooral in de vorm van appartementengebouwen. Daarbij wordt er ook aan wat hogere appartementengebouwen gedacht, denk aan 8 tot 12 verdiepingen, maximaal veertig meter hoog. Deze hoge gebouwen kunnen in het ruimtelijke beeld passen, gezien het feit dat de genoemde Grensflat er staat en gezien het feit dat de hoge silo's van de voormalige glasfabriek er ook staan en zullen blijven staan.

De gemeente heeft in de Van Deventer-driehoek al veel grond in bezit. Ook zijn er veel bedrijven met erfpachtcontracten die aflopen. Die zullen niet worden verlengd. Zodra stukken grond voor ontwikkeling beschikbaar zijn, verzoekt de gemeente aan projectontwikkelaars met plannen te komen voor de gebieden. In het totaal moet dat ruim duizend woningen gaan opleveren, waarvan 30% in het segment van sociale huurwoningen. 40% is in het middensegment. Dat middensegment kan ook huur zijn, waarbij je aan maandhuren kan denken tussen de 700 en 1100 euro.

vandeventerbord-1

Het resterende zal dus op het hogere segment betrekking hebben. "De ontwikkeling van de Van Deventer-driehoek zal ook koopkracht naar Schiedam brengen", merkt Fahid Minhas op, in dit nieuwe woongebied dat tegelijkertijd dicht bij het centrum van Schiedam en tegen de grens aan met Rotterdam ligt. Tegenover de Grensflat ligt bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw (waarin decennia lang de Volkswagen-dealer gevestigd was), maar dat is reeds Rotterdams grondgebied. En bijvoorbeeld de boerderij die daar sinds enige tijd drijft, ligt aan Rotterdamse wal. Dat een stuk van de Gustoweg langs de Merwehaven Rotterdams grondgebied is, compliceert overigens de herontwikkeling van dat deel van Nieuw-Mathenesse. 

floatingfarm

Achter de voorste rij bedrijfsgebouwen op de luchtfoto zie je de voormalige glasfabriek liggen, met de beeldbepalende hoge silo's. Dit gebied is reeds verkocht aan ontwikkelaars. Aan de ontwikkelaars is gevraagd om met ideeën te komen voor nieuw gebruik van de silo's, "om er bijvoorbeeld iets op te zetten", zoals wethouder Fahid Minhas dat noemt. Alle creativiteit is hierbij welkom, met dien verstande dat de silo's als bedrijfsvastgoed dienen te worden herontwikkeld, dus voor bedrijfsmatig gebruik. 

silos (3)

Lees hier ons eerdere artikel over deze plannen die nu vrijgegeven zijn voor participatie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/hier-worden-ruim-duizend-woningen-gebouwd

Luchtfoto boven het artikel: Dudok Groep / fotopaulmartens
Overige foto's: (c) De Schiedammer Online
Kaart hieronder: bron gemeente Schiedam

kaart

 

16-03-2021