Mitchel Luijten Oranje handballer

Luijten mag weer met Oranje op pad

Luijten mag weer met Oranje op pad

SCHIEDAM - Afgelopen week is de wedstrijdselectie van de Nederlandse handbal jongens U18 bekend gemaakt. Schiedammer Mitchel Luijten (17) is wederom geselecteerd.

Afgelopen zomer speelde hij met de toen U17 in Zweden op het Open EK een prima toernooi. Hij sloot daar het toernooi af als topscoorder van Oranje. Luijten woont tegenwoordig op het nationaal trainingscentrum Papendal, daar traint hij met 16 anderen 2x per dag om alles uit zichzelf te halen en zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Een groot deel dan deze groep zit nu in de wedstrijdselectie.

De laatste weken zijn er meerdere spelers aangesloten om 2x per week met de Oranje selectie te kunnen trainen. “We zijn nu meer op elkaar ingespeeld dan afgelopen zomer, ik hoop dat we het nu dan ook beter gaan doen dan op het Open EK (16de),” aldus Luijten. De groep vertrekt 27 december naar het Duitse Merzig, waar ze een sterk bezet internationaal toernooi zullen spelen als voorbereiding op de EK kwalificatie duels van 4 t/m 8 januari in Chieti Italië.

In Merzig hebben de jongens een zware poule geloot met daarin: Slovenië, Zwitserland en Hongarije. Slovenië werd afgelopen zomer 2e op de jeugd olympische spelen, het EYOF. Hongarije werd hier 3e. Zwitserland werd 4e op het Open EK in Zweden. Geen makkelijke ploegen weet ook Luijten. Tijdens de jaarwisseling mag de groep even naar huis om zich vervolgens weer 2 januari te melden op Papendal.

In Italië zijn Griekenland, Italië en Litouwen de tegenstanders bij de EK kwalificatie. Waar Italië en Griekenland nu nog onbekende ploegen zijn, heeft Luijten met Oranje wel al op het Open EK tegen Litouwen gespeeld. Oranje verloor toen maar nipt met 30-33, Luijten maakte er toen 7. Het doel is uiteraard kwalificatie voor het EK deze zomer, hiervoor moeten ze eerste of tweede worden in de poule. Als dat lukt kan de groep de tickets naar Montenegro, waar het EK zal worden gehouden, gaan boeken.

21-12-2023