Afscheid van mevrouw Melchers op Spieringshoek

'Louise, die onbedaarlijke lach van jou gaan we echt missen'

'Louise, die onbedaarlijke lach van jou gaan we echt missen'

SCHIEDAM - Louise Melchers heeft vandaag - na ruim 33 jaar als docent Nederlands te hebben gewerkt - afscheid genomen van haar collega's. Op 1 april aanstaande gaat zij met vervroegd pensioen.

door Jan Schrijver

Louise Melchers (wordt 3 april 65) volgde haar middelbare school bij het Stedelijk Gymnasium Schiedam en daarna bij het Spieringshoek Lyceum, waar zij eerst verder ging met het gymnasium en daarna haar middelbare school vervolgde zonder de klassieke talen. Na het behalen van het vwo-diploma volgde zij verschillende opleidingen (waaronder geschiedenis) en had zij verschillende banen, onder meer in het Nolet Ziekenhuis, bij Royal Nederland Verzekeringsmaatschappij, bij de krant (Nederlandse Dagblad Unie) en zat zij in het  maatschappelijk werk bij de Bewonersorganisatie Middelland. Als zij-instromer kwam zij rond haar dertigste in het onderwijs terecht als docent Nederlands, eerst op het vmbo in Rotterdam, daarna op het vmbo in Den Haag, vervolgens wat dichter bij huis op het VOS in Vlaardingen. In die periode behaalde ze haar eerstegraads bevoegdheid. Ongeveer twaalf jaar geleden is zij op Sg Spieringshoek gaan werken, nadat haar beide kinderen daar hun examen hadden gedaan. Louise Melchers was een van de auteurs van de lesmethode 'Nieuw Nederlands' van uitgever Wolters Noordhoff. 

Vorige week werd door Louise Melchers tijdens de verschillende lessen afscheid genomen van de leerlingen. Vanmiddag werd in de lerarenkamer afscheid genomen van Louise door alle medewerkers van de school. Rector Annerieke van Grol zei in haar toespraak onder meer: "Van één ding word ik echt blij en dat is als ik collega's hoor lachen. Jouw onbedaarlijke lach komt overal bovenuit. Soms al vroeg in de ochtend. En dat is wat ik van meer mensen hoor. Die gaan, net als ik, die grote lach echt missen."

schaterlach (2)

Zij vervolgde: "Met Louise gaat ook iemand weg met een groot hart voor poëzie en literatuur, ook in de klas. Schrijvers naar school halen en de leerlingen er kennis mee laten maken. Louise schrijft zelf ook graag en kan via De Schiedammer Online deze passie kwijt." 

afscheid (2)

Daarna was er tijd voor het door docent Nederlands Marianne de Gier geschreven afscheidslied, dat door Marianne en haar collega's van de sectie Nederlands werd gezongen. Een couplet: "Je nam voor jezelf een goede beslissing, ook al maakt het dat wij je dan gaan missen. Al die lessen, klassen, toetsen, wat een gedoe, je bent nu weleens aan iets anders toe. Schrijf een boek, een artikel, geschiedenis of gedicht, maak foto's, een pubquiz." 

lied
V.l.n.r. Sapana Badri, Nicole Willemsen, Suzanne Griffioen, Maaike Fischer, Marianne de Gier en Patty Meuling, allen van de sectie Nederlands

En het refrein: "Wacht maar tot ze hele dagen thuis zit, dan neemt Jan haar mee naar een restaurant. Hij trakteert haar op een sjiek dinertje, maar ondertussen denkt ze dan aan ... ohohoho.. ons."

Foto's door Patty Meuling, Annerieke van Grol en Jan Schrijver

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

30-03-2023