Beeldhouwer en schilder 'naast' Cobra

Museum toont wereld van fantasiewezens van Lotti van der Gaag

Museum toont wereld van fantasiewezens van Lotti van der Gaag

SCHIEDAM – Op 1 oktober 2022 wordt in Stedelijk Museum Schiedam een tentoonstelling geopend met werk van kunstenares Lotti van der Gaag (1923-1999). De pers kreeg vandaag een preview.

door Louise Melchers

Charlotte (Lotti) van der Gaag was beeldhouwer en schilder. Vanaf 1947 volgde ze tekenlessen aan de Koninklijke Academie in Den Haag en begon met het tekenen van fantasiewezens. In 1950 vertrok ze naar Parijs om lessen te volgen bij de bekende beeldhouwer Ossip Zadkine (1888-1967). Zadkine adviseerde Lotti haar compacte beelden meer open te breken. Haar beeldhouwwerk werd al snel in allerlei grote musea vertoond. Ze werd gezien als een van de belangrijke vernieuwers van de Nederlandse beeldhouwkunst.

Krista van der Bron, conservator: “In Parijs deelde zij een atelier met Cobra-schilders Karel Appel (1921-2006) en Corneille (1922-2010) in een fabriekspand in de Rue Santeuil. Vanaf 1960 gaat Lotti ook schilderen en is daar nooit meer mee opgehouden tot haar dood in 1999.” Lotti begon met abstract werk, maar later werd haar werk meer figuratief. In haar werk vind je Cobra-achtige wezens terug en ze gebruikte ook speciale materialen, zoals lepels, wasknijpers en knoopjes om accenten in haar werk aan te brengen. Ze begint met donkere kleuren, maar in haar latere werk komt steeds meer kleur.

Hoewel haar werk eigenlijk heel goed aansloot bij het werk van de kunstenaars van Cobra, werd ze door de leden van Cobra niet als Cobra-deelnemer gezien omdat ze nooit aan een Cobra-tentoonstelling had deelgenomen.

De officiële opening van de tentoonstelling is voor genodigden, op zaterdagochtend 1 oktober. De tentoonstelling 'Festival der Liefde, Schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag' loopt van 1 oktober 2022 tot 15 januari 2023.

Lottikl

Foto: op donderdag 29 september werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van de tentoonstelling van het werk van Lotti van der Gaag

Foto's door Louise Melchers

29-09-2022